Cacao take over in Brugge

Fashion fair in Halle

Fair fashion lab in Waregem

Belgische en Europese lokale fair trade

De Belgische en Europese eerlijke handel in lokale producten zit in de lift. Fair Trade is voortdurend in ontwikkeling en bereikt nu een universele dimensie.

Fair & ethical fashion: kleding met aandacht voor impact

De laatste jaren zijn fair fashion en slow fashion duidelijk in opmars. Eerlijker, ecologischer en bewuster kopen.

Fair Trade en milieu

Fair Trade en milieu

De wereld in de greep is van een klimaat- en milieucrisis. Fair trade en aandacht voor het milieu hebben altijd dicht bij mekaar aangeleund maar lang zonder echt op zoek te gaan naar raaklijnen. De laatste jaren is dit echter helemaal veranderd. Fair trade heeft alle troeven in handen om een rol te kunnen spelen in de ecologische veranderingen. Aandacht voor milieu zit in het dna van fair trade en het concept is nauw verwant met heel wat andere bewegingen die het milieuvraagstuk op de voorgrond…

Fair & ethical fashion: debat en modeshow

27 september: schrijf je in!

Campagne Week van de Fair Trade

Een rollenspel over koffie

Een rollenspel over koffie? Je moet het maar bedenken! Het is een ludieke manier om de uitdagingen van fair trade op tafel te leggen. Dat is straffe koffie van het Permanent Centrum voor Burgerschap en Participatie.

Komaf Koffie: baristas met migratieachtergrond schenken faire koffie

Al gehoord van Komaf Koffie Gent? Dit mooie project leidt Gentenaars met migratieachtergrond op tot volleerde baristas. Op verschillende plaatsen in Gent maken ze jou een perfect kopje fairtradekoffie.

Persoverzicht Week van de Fair Trade 2021

Tijdens de Week van de Fair Trade 2021 (sep-okt) verscheen fair trade meer dan 350 keer in de pers. We lijsten de belangrijskte persvermeldingen op.

borduurwerk begijnendijk

Borduurwerk rond waardig werk in Begijnendijk

Gemeente Begijnendijk pakte in de Week van de Fair Trade 2021 uit met een mooi borduurwerk rond fair trade, waardig werk en economische groei, gemaakt door Nambische vrouwen.

En mode action

Actie voor Fair fashion

Voor de Week van de Fair Trade organiseerde de sociale campus van de Hogeschool Henegouwen in Bergen een modeshow. Het doel was om de eerlijke mode of ‘fair fashion’ een podium te geven en de wantoestanden van de ‘fast fashion’ aan te klagen. Het was een zinvolle actie, want zo kregen jongeren de kans hun krachten te bundelen en samen actie te ondernemen ...

Ternat promoot fair trade via fruit met QR-code

In Ternat kregen pendelaars en scholieren tijdens de Week van de Fair Trade 2021 een fairtradebanaan mét QR-code. Wie die scande, kreeg heel wat info en filmpjes over fair trade.

fair trade geocache

Brugge lanceert Fair Trade Geocache

Stad Brugge pakte tijdens de Week van de Fair Trade 2021 uit met een Fair Trade Geocache. Download de app en ga op zoek naar faire adresjes!

Kastrol on Tour in het Pajottenland

In de regio Pajottenland werd tijdens de Week van de Fair Trade 2021 gekookt met eerlijke en lokale ingrediënten op 3 verschillende plaatsen. De Kastrol on Tour brengt verschillende doelgroepen samen.

radio 2 fair trade

Radio 2 op lokale en faire markt in Borgerhout

Tijdens het laatste weekend van de Week van de Fair Trade 2021 organiseerde Borgerhub een lokale, faire en handgemaakte markt. Radio 2 kwam kijken en legde zijn oor te luisteren bij verschillende standhouders.

Fair Trade en Klimaat

Fair Trade en klimaat

8 op de 10 mensen in de wereld beschouwen de klimaatverandering als een grote bedreiging voor hun land. De impact ervan is dan ook wereldwijd voelbaar. Maar voorlopig nog niet overal even sterk. Vandaag worden de mensen die de crisis het minst veroorzaken het zwaarst getroffen. Vaak gaat het over kleinschalige landbouwers uit het globale zuiden en hun al erg kwetsbare gemeenschappen.

Bewustmaking is een kunst

Bewustmaking is een kunst

Rudy Goddin is een Franstalige acteur. Hij is ook artistiek directeur van het Potaufeu Théâtre in Luik. In zijn optredens staan de uitdagingen van de eerlijke handel centraal via een mix van reflectie en spot.

rixensart fairtradegemeente

Rixensart, actieve en gezellige fairtradegemeente

De Waals-Brabantse stad Rixensart doet sinds 2009 mee aan de Week van de Fair Trade. Via een brede waaier van acties worden de burgers gesensibiliseerd over de uitdagingen van eerlijke handel. Dat doet Rixensart het hele jaar door en dat verloopt in een prettige sfeer.

Week van de Fair Trade 2020

Week van de Fair Trade 2020: een terugblik

In 2020 ging de Week van de Fair Trade door van 7 tot 17 oktober. Al voor de 19de keer werd in heel België de spotlights geplaatst op eerlijke handel: in de buurt, online, via de radio en in de pers. Een overzicht...

Projectwedstrijd Week van de Fair Trade 2021

Projectwedstrijd Week van de Fair Trade 2021

De Week van de Fair Trade viert dit jaar zijn 20ste verjaardag! Van 6 tot 16 oktober zetten we fair trade weer 10 dagen lang in de kijker in heel België. We rekenen ook dit jaar op vzw’s, jeugdverenigingen, gemeenten… om een originele fairtradeactiviteit te bedenken en zo fair trade mee op de kaart te zetten. Interesse? Stuur ons je project ten laatste op 29 maart en maak kans op €4000!

Wat is Fair Trade?

Action learning days: hoe SDG-proof is fair trade?

Cifal-Flanders kreeg in 2018, 2019 en 2020 steun van het Trade for Development Centre om tijdens drie opeenvolgende edities van de Week van de Fair Trade na te gaan of en welke rol fair trade kan opnemen in de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) gedefinieerd door de VN.

Minister Kitir steunt Fair Trade

Minister Kitir steunt Fair Trade!

Tijdens de Week van de Fair Trade 2020 kwam minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir op bezoek in de kantoren van Enabel om haar steun uit te spreken voor fair trade en voor de campagne. "Kiezen voor fair trade is kiezen om het leven en de wereld een beetje socialer te zetten. Zo zetten we allemaal een stapje vooruit."

Land van de Fair Trade

Fair trade maakt samenleving socialer en ecologischer & Belg kiest voor meer (lokale) fair trade

Nooit eerder gaven de Belgen zoveel uit aan fair trade. De meerderheid van de Belgen vindt dat we anders zullen moeten leven voor de toekomstige generaties en denkt dat fair trade kan bijdragen aan de ecologische en sociale veranderingen die onze samenleving nodig heeft. Een van die manieren waarop is het verder ontwikkelen van lokale fair trade, een tendens die brede steun geniet bij de Belgen.

Laat de wereld anders draaien

Laat de wereld anders draaien

De Week van de Fair Trade start dit jaar op 7 oktober. Zoals elk jaar zetten we fair trade 10 dagen lang in the spotlights. Dit jaar roepen we alle Belgen op om de wereld anders te laten draaien. Hoe? Je ontdekt het hieronder.

Wetgeving MVO

Europa gaat voor wetgeving MVO, Belgische ondernemingen willen nationaal initiatief

Tegen 2021 wil de EU een wettelijk kader lanceren voor due diligence (zorgplicht) voor bedrijven. In een debat rond MVO in de toeleveringsketens van bedrijven op 29 september verklaarde Europees Commissaris Didier Reynders dat hij hiervoor veel steun zag, ook vanuit de bedrijven zelf. Ondertussen gaan er ook in België stemmen op voor een nationaal wettelijk kader voor due diligence.

Fair trade consumptie

Belgen kunnen nog beter qua Fairtrade-consumptie

Afgelopen mei kondigde Fairtrade Belgium een historische groei van Fairtrade gelabelde producten in ons land aan: +41% in 2019. Dit uitstekende resultaat brengt het gemiddelde verbruik van Fairtrade-producten in België op 19,2 euro per persoon per jaar. Maar als je dit gemiddelde vergelijkt met de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van Fairtrade-producten in verschillende andere Europese landen, ziet het plaatje er helemaal anders uit.

Fair trade slow fashion

Fair en slow fashion

Dat de kledingindustrie de afgelopen decennia een race to the bottom gelopen heeft, is een open deur intrappen. Al 30 jaar documenteert de internationale Clean Clothes Campaign wantoestanden in de geglobaliseerde kledingketens, van lage lonen, bittere armoede en immense werkdruk tot enorme ecologische schade en compleet gebrek aan transparantie. Vandaag groeit een nieuwe beweging, slow fashion. Die wil mode en plezier linken aan bewustzijn en verantwoordelijkheid. Slow fashionista’s gaan op…

Ecologische en sociale transitie

Fair trade: troef voor ecologische en sociale transitie

De coronacrisis, de klimaatverandering, de exploderende ongelijkheid, de vernietiging van de biodiversiteit … Het toenemend aantal crisissen drukt ons met onze neus op de feiten: ons handelsverkeer moet anders aanpakt worden. We moeten versneld werk maken van de ecologische en solidaire overgang waar onze samenleving nood aan heeft. Fair trade heeft alle troeven in handen om hieraan bij te dragen.

Fair trade in België

41% in 2019: Fairtrade in België boomt

Het volume Fairtradegelabelde producten dat in België werd verkocht steeg in 2019 met 41%. De geschatte omzet bedroeg meer dan 220 miljoen euro, een historisch record en een stijging van meer dan 30% vergeleken met 2018.

meer duurzame producten

Belg wil na corona meer duurzame en faire producten

De Belg hecht bij de aankoop van voeding meer dan ooit belang aan duurzaamheid. Naast een stijging (+42%) van de voorkeur voor lokale producten – een logisch gevolg van de coronacrisis – valt ook de wens naar meer eerlijke (+23%) en biologische (+14%) producten op. Bovendien vindt de consument steeds meer dat overheden en supermarkten op dit vlak meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat blijkt uit onderzoek dat Fairtrade Belgium uitvoerde bij 1.000 Belgen, in samenwerking met…

Bewustmaking via ICT

Succesvolle bewustmaking via ICT

Blooom vzw uit Borgerhout slaat bruggen tussen wijkbewoners van diverse achtergronden, culturen en leeftijden. Ze doen dit via uiteenlopende projecten en initiatieven. Eén van de tools die erg effectief blijkt in het samenbrengen van mensen van heel verschillende pluimage is het inzetten van technologie en ICT. Gezien Blooom duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, verweeft oprichtster Sarah Neirinckx daar ook nog eens fair trade mee. En zo zag de Fair Trade Hackathon het licht.

Femimaim

Femimain: samen bouwen aan fair trade met Marokko

Femimain, een fairtradeproject van de Brusselse vzw Pianofabriek, nodigde tijdens de Week van de Fair Trade drie Marokkaanse partners uit. Drie sterke vrouwen die in hun thuisland een vrouwencoöperatie trekken, kwamen in België ervaringen en kennis uitwisselen. En ze leerden de mensen die hun prachtige handwerk kopen persoonlijk kennen. Tussen twee workshops door maakten ze tijd voor een interview.

Week van de Fair Trade Jette

Eerlijke handel geeft van jetje!

Tijdens de Week van de Fair Trade mobiliseerde de gemeente Jette haar burgers rond het thema van de sociale en ecologische uitdagingen van textiel. Zo organiseerde ze een filmdebat over fast fashion, workshops voor het plantaardig verven en customizen van kleren, een verkoop van tweedehands kleding… Jette maakt van de gelegenheid gebruik om de verschillende acties te presenteren die het hele jaar door ondernomen werden om een eerlijkere en duurzamere samenleving te promoten.

herent sport

Herent sport in schone kleren

Jaar in, jaar uit helpt Ecolife uiteenlopende bedrijven en organisaties om op een duurzamere manier te doen waar ze goed in zijn. De klemtoon ligt daarbij op ecologie. “Maar eco en fair gaan voor ons samen,” zegt projectverantwoordelijke Ingrid Pauwels. En dus zet Ecolife zijn expertise tijdens de Week van de Fair Trade graag in voor meer fair trade in thuisgemeente Herent.

M-fair: een event rond eerlijke en duurzame mode

In oktober vond in Mechelen de vijfde editie van M-fair plaats: een fair-fashionevent met een modemarkt, modeshows en workshops.

Ethische sneakers

Ethische sneakers

Schoenenmerken die claimen dat ze eerlijk en/of ecologisch zijn, zien we de laatste jaren steeds meer. Sommige merken zijn zelfs belangrijke spelers geworden op deze gigantische markt. Is het een modeverschijnsel of is het schoenenlandschap echt grondig aan het veranderen? In ieder geval is het een miljardenbusiness.

fairtradecijfers

2019: enkele fairtradecijfers

Enkele cijfers Fair Trade 2019.

LIDL komt terug op engagement

Lidl komt terug op engagement

Begin dit jaar kondigde Lidl België aan dat er in de toekomst enkel nog Fairtradebananen verkrijgbaar zouden zijn in zijn winkels. De discounter kondigde begin september echter aan terug te komen op zijn engagement en opnieuw bananen met Rainforest Alliance-certificering in de rekken te leggen. Die zijn namelijk goedkoper: 1,05 euro per kilogram, tegenover 1,25 euro* voor Fairtradebananen.

Fair Trade Boeren

Fair trade & Belgische, Europese boeren

Flash back: 2009, de melkcrisis in Europa is in volle gang. Schokkende beelden vallen op. Thuis worden miljoenen liters melk op de weilanden gedumpt door boeren die op het punt van faillissement staan. Wat zeg je van vandaag? De situatie is niet veel beter.

verantwoord consumeren

Enquête verantwoord consumeren 2019

Het Trade for Development Centre van Enabel volgt de evoluties van fair trade en duurzame handel. Om een beeld te kunnen schetsen van hoe Belgen denken en staan tegenover verantwoord consumeren liet TDC een enquête uitvoeren door iVOX (juli-augustus 2019).

fair trade certificeringen

Fair Trade certificeringen

Het aantal fairtradekeurmerken is de laatste jaren toegenomen, het gevolg van verschillende realiteiten op het terrein. Een overzicht.