Ontdek fair en ethical trade

Lokale events Week van de Fair Trade 2021
Persbericht: Week van de Fair Trade 2021
Fair trade en klimaat

Fair Trade

Wat is fair trade?

Fair trade of eerlijke handel is een handelssysteem dat benadeelde producenten uit het Zuiden de kans geeft op duurzame ontwikkeling. Dankzij eerlijke handel kunnen zij een menswaardig bestaan opbouwen voor zichtzelf en voor hun familie. Een van de belangrijkste principes van fair trade is dat de producent een eerlijke prijs krijgt voor zijn product. Maar het gaat verder dan dat: eerlijke handel garandeert een reeks goede handelsvoorwaarden, respect voor de rechten van de werknemer en het milieu, een betere markttoegang en een versterking van producentenorganisaties en hun netwerken.

Het aanbod fairtradeproducten is uitgebreid en divers. Er zijn meer dan 100 verschillende voedingsproducten te vinden, zoals koffie, rijst, honing, fruitsappen…  Maar fair trade beperkt zich niet tot voeding alleen. Er is ook een aanbod aan artisanale producten, cosmetica, bloemen, katoen, kleding of goud. Fair trade doet bovendien zijn intrede in nieuwe sectoren, zoals bijvoorbeeld elektronica of toerisme.

Wat is Fairtrade?

“Fairtrade” op deze manier geschreven verwijst naar Fairtrade Belgium, tot voor kort Max Havelaar. Het bijhorende label is kortweg het “Fairtrade Label”. Fairtrade Belgium maakt deel uit van FLO, Fairtrade International. Dit is de grootste internationale certificeringsorganisatie voor eerlijke handel. Om te zien welke productcategorieën Fairtrade-gecertificeerd kunnen zijn, klik hier.

Hoe herkent men fair trade?

Fairtradeproducten kunnen een fairtradelabel dragen. Dit kan het Fairtrade label zijn, maar er zijn er ook nog andere, zoals Fair for Life, Ecocert Fair Trade, WFTO, Naturland Fair… Er zijn ook eerlijke producten van verschillende fairtrademerken beschikbaar in België, bijvoorbeeld Oxfam fairtrade, Ethiquable, Maya Fair Trade…  Sommige producten van een fairtrademerk dragen ook een fairtradelabel, maar niet allemaal. 

Hoe herkent men Fairtrade?

Producten die Fairtrade-gecertificeerd zijn, herken je aan het label. 

Wie zijn de fairtradeorganisaties?

Onder de “klassieke” Belgische fairtradespelers rekenen we Oxfam-WereldwinkelsOxfam-Magasins du mondeFairTradeGemeentenCommunes du commerce équitableBelgian Fair Trade FederationMiel Maya Honing en Fairtrade Belgium. Dit zijn allemaal ngo’s of vzw’s bij wie fair trade de essentie van hun werking vormt.
Daarnaast zijn er ook verschillende fairtradebedrijven. Zij verkopen uitsluitend of toch voor de grote meerderheid fairtradeproducten. Lees onze interviews om meer over hen te ontdekken.

Wat is de Week van de Fair Trade?

De Week van de Fair Trade gaat dit jaar voor de 19de keer door, van 7 tot 17 oktober. Het is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal vlak met een algemene campagne, als op lokaal vlak, met een ruime waaier aan activiteiten. Deze editie zal een beetje anders zijn, met wat meer activiteiten online of in een licht aangepaste vorm 

Het doel is mensen bewust te maken rond eerlijke handel. Originele activiteiten die mensen motiveren om voor fair trade te kiezen, daar draait het om. Want met elke fairtradeaankoop geeft je als consument een kleine producent in het Zuiden de kans op een beter leven. Daarnaast willen we mensen informeren, want de fairtradesector evolueert voortdurend. De Week van de Fair Trade is een initiatief van het Trade for Development Centre van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, in samenwerking met de belangrijkste fairtradeverenigingen in België.

Hoe evolueert de omzet & winst van van fair trade in belgië?

Afgelopen mei kondigde Fairtrade Belgium een historische groei van Fairtrade gelabelde producten in ons land aan:  + 41% in 2019. Dit uitstekende resultaat brengt het gemiddelde verbruik van Fairtrade-producten in België op 19,2 euro per persoon per jaar.

Als je dit gemiddelde vergelijkt met de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van Fairtrade-producten in verschillende andere Europese landen, ziet het plaatje er helemaal anders uit. De Belgen doen het zeker beter dan de Italianen (5,3 euro) en de Fransen (13,45 euro), maar veel minder goed dan de Duitsers (24,55 euro), Luxemburgers (35,60 euro), Oostenrijkers (39,44 euro), en Zweden (40,89 euro). En wat te denken van de Finnen (54,76 euro), de Ieren (79,55 euro) of de absolute kampioenen, de Zwitsers met 85,44 euro per hoofd van de bevolking?

Ook al wordt bij de vergelijking idealiter rekening gehouden met verschillen in de kosten voor levensonderhoud (die liggen bijvoorbeeld hoger in Zwitserland dan in België), toch blijkt dat we onze inspanningen moeten verhogen om van België echt een ‘Land van de Fair Trade’ te maken. De Week van de Fair Trade, die doorgaat van 7 tot 17 oktober, is een ideale gelegenheid om de eerlijke handel te promoten.

Zijn er voor de toekomst belangrijke nieuwigheden te melden qua fair trade?

Fair trade doet zijn intrede in verschillende nieuwe sectoren, zoals bijvoorbeeld elektronica. Het Nederlandse bedrijf FairPhone zorgde in 2013 voor een primeur op dat vlak. Ze brachten een smartphone op de markt die conflictvrije mineralen uit Congo bevat en die geassembleerd wordt in fabrieken waar controle is op de werkomstandigheden. Ondertussen maken ze al een tweede versie, de Fairphone 3+.

Ook goud is tegenwoordig fair trade te verkrijgen. Er zijn ondertussen 16 Belgische juweliers die ermee aan de slag zijn. 

De principes van fair trade doen ook meer en meer hun intrede in de textielsector. Er is 100% eerlijke kleding, maar ook grotere kledingmerken tonen hun engagement door bijvoorbeeld lid te worden van de FairWear Foundation waardoor ze jaarlijks stappen zetten naar meer ethiek in de keten.

De laatste jaren wordt er in de fairtradesector meer en meer nagedacht over eerlijke handel voor Belgische en Europese producenten. In eigen land werden er al enkele initiatieven opgestart. Fairebel is het solidaire merk van 500 Belgische boeren. Zij bieden onder meer halfvolle melk, chocolademelk (met Fairtradecacao!) en verschillende soorten roomijs aan. Oxfam-Magasins du monde pakt uit met een Boeren uit het Noorden-assortiment in hun winkels: duurzame kleinschalige landbouwproducten van verschillende Belgische en Europese leveranciers. Ook Ethiquable heeft een gamma onder de naam Paysans d’Ici. Ook Oxfam-Wereldwinkels biedt eerlijke lokaal appelsap en een bier-assortiment onder de naam Juste

shutterstock_1295760448
WAAR VIND JE FAIRTRADEPRODUCTEN?
Bijna overal! Ze zijn verkrijgbaar bij fairtrade-organisaties, grootwinkelbedrijven en gespecialiseerde distributienetwerken, maar ook in supermarkten. Wil meer weten ? Raadpleeg het gedeelte "Eerlijke handel" van de site www.tdc-enabel.be.
NAAR DE TDC WEBSITE
shutterstock_413502247
GAAT EERLIJKE HANDEL ALLEEN OVER KOFFIE EN BANANEN?
Nee, natuurlijk ! Het aanbod van fairtradeproducten is breed en divers. Er zijn meer dan 100 fairtrade voedingsproducten (koffie, rijst, honing, fruitsap, enz.) Op de Belgische markt. Fairtrade gaat echter niet alleen over eten: ook handwerk, cosmetica, bloemen, katoen, kleding en goud maken deel uit van het aanbod. Ten slotte investeert eerlijke handel ook in nieuwe sectoren zoals elektronica en toerisme.
shutterstock_569153968
ZIJN FAIRTRADEPRODUCTEN ALTIJD DUURDER?
De prijzen van fairtradeproducten zijn vandaag de dag nog steeds vaak hoger dan die van hun traditionele tegenhangers. de prijs van de meest ‘populaire’ fairtradeproducten, zoals vruchtensappen, bananen en koffie, verschilt echter niet (praktisch) meer van die van conventionele producten van dezelfde kwaliteit.
shutterstock_685371502
IS DE KWALITEIT VAN FAIRTRADEPRODUCTEN INFERIEUR AAN DIE VAN BEKENDE MERKEN?
Eerlijke handel had in het begin nog geen goede reputatie op het gebied van kwaliteit. Dit is vandaag de dag niet meer het geval, verre van dat. Sommige fairtrade-merken zoals koffie, honing, chocolade en wodka behoren tot de beste ter wereld. De Peruaanse koffiebrander Tunki won de prijs "Koffie van het jaar", terwijl de Belgische chocolatier Belvas de "Quality Food Award" ontving voor zijn biologische fairtrade truffels.
shutterstock_660208027
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EERLIJKE EN BIOLOGISCHE PRODUCTEN?
Fair trade staat voor een economisch model waarbij de producent correct wordt betaald terwijl hij praktijken ontwikkelt die steeds meer respect hebben voor het milieu. Biolandbouw daarentegen geeft aan dat groenten en fruit worden verbouwd zonder het gebruik van pesticiden of chemische meststoffen. Maar er zijn veel overeenkomsten. Meer dan 65% van de Fairtradevoedingsproducten zijn biogecertificeerd. Het label Biogarantie Belgium neemt dan weer eerlijke principes op.

Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in jouw buurt.

Instagram #weekvandefairtrade