Cacao take over in Brugge

14 november 2023In Nieuws

Tijdens de Week van de Fair Trade 2023 trok Brugge de kaart van de duurzame chocolade.

Faire chocoladesafari

Tijdens de duurzame chocoladesafari kunnen leerlingen, studenten, beleidsmedewerkers, Bruggelingen, etc. de productieketen van chocolade leren kennen op een speelse manier. Deelnemers nemen plaats op de bus waarna er een fictieve rit van start gaat van boon tot reep, begeleid door Cirq.

Deelnemers konden van een voorstelling genieten waarbij twee gidsen de reizigers meenam op een chocolade trip van de eerlijke en oneerlijke praktijken van de chocoladeketen.  De bus ging langs bij het station van Brugge, het provinciehuis, de trefdag van Faire Gemeente, een secundaire school en de grote markt van Brugge. 

Cacao Take Over

In Brugge vond het publieksevent ‘Cacao take over’ plaats, een initiatief om de inwoners bewust te maken van duurzame chocolade en de voordelen van de korte keten. Op de markt werd een Fair Trade hotspot gecreëerd, met activiteiten van 11u tot 18u. Bezoekers konden genieten van een chocoladesafari, de Sjokla-Escaperoom voor jongeren, een cacaoquiz, chocoladetastings en -workshops, het Fair Trade Spel en de start van een Fair Trade chocoladewandeling.

De Oxfam Wereldwinkel bar was aanwezig, en er vond een kookbattle plaats waar teams streden om een eerlijk gerecht met lokale, seizoensgebonden en fairtrade producten te bereiden. Dit alles werd begeleid door animators en beoordeeld door een vakjury.

Daarnaast waren er reportages en muziek verzorgd door jongerenradio Villa Bota. Het college kwam ook een fair trade chocoladetaart aansnijden ter gelegenheid van 15 jaar Brugge Fair Trade Stad en 5 jaar duurzame stadschocolade Sjokla.