Miko, Charles Liégeois, Oxfam Fairtrade en retailers Lidl en Aldi mogen zich vanaf nu Fairtrade Frontrunners noemen

9 oktober 2023In Nieuws, Persbericht

De winnaars van de eerste editie van de Fairtrade Frontrunners Awards – op basis van de Fairtrade Frontrunners Scorecard – werden gisterenavond  bekendgemaakt in Brussel. Zo werden Lidl en Miko winnaars in de eerste categorie “Fairtrade Premium”, vielen retailer Aldi en koffiebrander Charles Liégeois als Fairtrade Frontrunners in communicatie in de prijzen, en mocht Fairtrade pionier Oxfam Fairtrade de eerste prijs in de categorie “Beyond Certification” mee naar huis nemen. Er werden ook prijzen uitgereikt aan de Fairtrade “Ambassadors” en de “Newcomers”. In de eerste categorie werden drie personen beloond voor hun betrokkenheid bij eerlijke handel: Thierry Noesen van Belvas, Bruno Van Steenberghe van Kalani en Karen Janssens van de Colruyt-groep. Wat betreft de nieuwkomers werden de bedrijven Guylian, Le Pain Quotidien en Nature Snacks beloond voor hun keuze voor Fairtrade. Een mooie erkenning voor tal van bedrijven die via Fairtrade mee willen bijdragen aan een meer duurzame wereld, voor producent en voor consument, van boer tot bord.

 

Fairtrade Frontrunner Awards

Op 5 oktober werden voor de eerste keer de ‘Fairtrade Frontrunner Awards’ georganiseerd. Een initiatief van Fairtrade Belgium – de organisatie achter het label in België – om de inspanningen te erkennen van bedrijven die Fairtrade gelabelde producten op de markt brengen. “Want zonder onze bedrijfspartners staan we nergens”, stelt Philippe Weiler, directeur van Fairtrade Belgium. “Via de awards willen we hen erkennen voor hun inspanningen én willen we hen aanmoedigen om een stapje verder te gaan”.

 

Prijsbeesten in drie categorieën…

Er waren prijzen te verdienen in drie categorieën: ‘Fairtrade Premium’, ‘Communicatie en marketing’ en ‘Beyond Certification’. De eerste categorie verwijst naar de Fairtrade premie, de additionele som die per ton Fairtrade grondstoffen aan de coöperatie wordt betaald. In deze categorie werd een opsplitsing gemaakt tussen Fairtrade premie die werd opgehaald op de Belgische markt enerzijds, en die internationaal werd opgehaald door een Belgische bedrijf. Zo vielen respectievelijk Lidl en Miko als winnaars uit de bus.

Maar bedrijven werden ook erkend voor hun rol in het communiceren over hun engagement en de mate waarin ze zichtbaarheid geven aan de mate waarin ze hun klanten sensibiliseren over Fairtrade en eerlijke handel, zowel via hun digitale kanalen als via eerder traditionele media. Voor deze categorie werd een onderscheid gemaakt tussen retailers enerzijds en merken anderzijds en mochten Aldi en Charles Liégeois een award mee naar huis nemen. In de categorie ‘Beyond Certification’ – die de inspanningen van een bedrijf erkent om nog verder te gaan dan certificering – , viel Fairtrade pionier Oxfam Fairtrade in de prijzen.

 

… én ‘Newcomers’ en ‘Ambassadors’

En tijdens de avond zelf werden ook prijzen uitgereikt, respectievelijk voor de “Newcomers” en de “Ambassadors”. In de eerste categorie ontvingen de bedrijven Guylian, Le Pain Quotidien en Nature Snacks een prijs als nieuwkomers; terwijl de CEO van Kalani, Bruno Van Steenberghe, de oprichter van Belvas, Thierry Noesen, en de expert in duurzame bevoorrading van de Colruyt-groep, Karen Janssens, de prijs voor Fairtrade “Ambassadeur” ontvingen. Een erkenning voor de Belgische persoonlijkheden die actief eerlijke handel bevorderen, zowel binnen hun bedrijf als daarbuiten.

 

Frontrunners’ Scorecard

Mooie scores voor de winnaars, maar ook voor de andere bedrijven die actief zijn met eerlijke handel in België. De Fairtrade scorecard biedt een duidelijk overzicht van hoe ze scoren in de verschillende categorieën en hoe hun scores door Fairtrade Belgium werden bepaald. “De Frontrunners’ scorecard geeft eigenlijk een duidelijk beeld van hoe we samen met onze private partners willen werken aan meer impact”, stelt Philippe. “En natuurlijk gaat het dan ook over volumes, vandaar de categorie premium. Maar het is voor ons evenzeer belangrijk dat partners communiceren over hun engagement en dat ze verder gaan dan énkel certificering. Vandaar dat we deze drie categorieën hebben weerhouden”. Fairtrade Belgium wil via de scorecard en de awards dan ook vooral verder met haar partners in dialoog gaan, om nóg intensiever samen te werken en op zoek te gaan naar de grootst mogelijke impact voor boeren en boerinnen aan het begin van de waardeketen. En dit niet alleen met alle 110 bedrijven waarmee de organisatie momenteel samenwerkt, maar ook met diegene die nog de eerste stap richting Fairtrade moeten zetten.

 

Artikel van Fairtrade Belgium