Europa gaat voor wetgeving MVO, Belgische ondernemingen willen nationaal initiatief

30 september 2020In Nieuws, Persbericht

Tegen 2021 wil de EU een wettelijk kader lanceren voor due diligence (zorgplicht) voor bedrijven. In een debat rond MVO in de toeleveringsketens van bedrijven op 29 september verklaarde Europees Commissaris Didier Reynders dat hij hiervoor veel steun zag, ook vanuit de bedrijven zelf. Ondertussen gaan er ook in België stemmen op voor een nationaal wettelijk kader voor due diligence.

Nood aan wetgevend kader

In april kondigde Europees Commissaris Didier Reynders een wetgevingsinitiatief aan over due diligence op vlak van mensenrechten en milieu voor bedrijven in de EU voor 2021. Op een debat georganiseerd door het Trade for Development Centre en The Shift op 29 september rond ‘MVO in de toeleveringsketens’ ging hij hier dieper op in. Ook de voor- en nadelen van wetgeving en vrijwillige initiatieven werden er besproken.

Klik hier voor een verslag of om het volledige debat te (her)beluisteren.

Brief voor wettelijke kader due diligence

Ondertussen gaan er ook in België stemmen op voor een nationaal wetgevend kader voor due diligence. Een brief gericht aan de nieuwe Belgische regering vraag hierom en werd reeds door 29 bedrijven, waaronder JBC, Mayerline, Neckerman…, ondertekend.