Belgen kunnen nog beter qua Fairtrade-consumptie

26 augustus 2020In Algemeen, Cijfers, Persbericht

Afgelopen mei kondigde Fairtrade Belgium een historische groei van Fairtrade gelabelde producten in ons land aan: +41% in 2019. Dit uitstekende resultaat brengt het gemiddelde verbruik van Fairtrade-producten in België op 19,2 euro per persoon per jaar. Maar als je dit gemiddelde vergelijkt met de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van Fairtrade-producten in verschillende andere Europese landen, ziet het plaatje er helemaal anders uit.

Afgelopen mei kondigde Fairtrade Belgium een historische groei van Fairtrade gelabelde producten in ons land aan: +41% in 2019. Dit uitstekende resultaat brengt het gemiddelde verbruik van Fairtrade-producten in België op 19,2 euro per persoon per jaar. Maar als je dit gemiddelde vergelijkt met de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van Fairtrade-producten in verschillende andere Europese landen, ziet het plaatje er helemaal anders uit.

De Belgen doen het zeker beter dan de Italianen (5,3 euro) en de Fransen (13,45 euro), maar veel minder goed dan de Duitsers (24,55 euro), Luxemburgers (35,60 euro), Oostenrijkers (39,44 euro), en Zweden (40,89 euro). En wat te denken van de Finnen (54,76 euro), de Ieren (79,55 euro) of de absolute kampioenen, de Zwitsers met 85,44 euro per hoofd van de bevolking?

Ook al wordt bij de vergelijking idealiter rekening gehouden met verschillen in de kosten voor levensonderhoud (die liggen bijvoorbeeld hoger in Zwitserland dan in België), toch blijkt dat we onze inspanningen moeten verhogen om van België echt een ‘Land van de Fair Trade’ te maken. De Week van de Fair Trade, die doorgaat van 7 tot 17 oktober, is een ideale gelegenheid om de eerlijke handel te promoten.