Campagne

De Week van de Fair Trade start in 2024 op op 2 oktober. Zoals elk jaar zetten we fair trade 10 dagen lang in the spotlights.

Benieuwd naar wat op het programma staat? Hou de site dan zeker in de gaten. Hier houden we je op de hoogte van alle nieuws, projecten en campagnes!

Wat is de week van de Fair Trade?

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in jouw buurt. In heel België worden er 10 dagen lang activiteiten georganiseerd die je op een leuke manier laten kennismaken met eerlijke handel en eerlijke producten. Ook in jouw buurt.

Waarom een week van de Fair Trade?

Fair trade is een sector die voortdurend evolueert. Tijdens de Week van de Fair Trade kan je het diverse aanbod van fairtradeproducten ontdekken. Op die manier willen we mensen motiveren om voor fair trade te kiezen, want met elke fairtradeaankoop geef je een kleine producent in het Zuiden de kans op een beter leven. Als consument heb jij de macht om hun levensomstandigheden te verbeteren.

De Week van de Fair Trade is een initiatief van het Trade for Development Centre van Enabel, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, in samenwerking met de belangrijkste fairtradeverenigingen in België. Je vindt ze allemaal onderaan.

Hoe werkt Fair Trade?

Een van de belangrijkste principes van eerlijke handel of fair trade is dat de producent een eerlijke prijs krijgt voor zijn product. Maar het gaat verder dan dat. Eerlijke handel garandeert een reeks goede handelsvoorwaarden (zoals afspraken op lange termijn met afnemers), respecteert de rechten van de werknemer en het milieu, zorgt voor een betere markttoegang en versterkt de producentenorganisaties en hun netwerken. Fair trade geeft benadeelde producenten, voornamelijk uit het Zuiden, de kans om een menswaardig bestaan op te bouwen voor zichzelf en voor hun familie.

Andere vaak gestelde vragen

Bijna overal! Ze zijn verkrijgbaar bij fairtrade-organisaties, grootwinkelbedrijven en gespecialiseerde distributienetwerken, maar ook in supermarkten. Wil meer weten ? Raadpleeg het gedeelte “Eerlijke handel” van de site www.tdc-enabel.be.

Naar de TDC website
Gaat Fair Trade alleen over koffie en bananen?

Nee, natuurlijk ! Het aanbod van fairtradeproducten is breed en divers. Er zijn meer dan 100 fairtrade voedingsproducten (koffie, rijst, honing, fruitsap, enz.) Op de Belgische markt. Fairtrade gaat echter niet alleen over eten: ook handwerk, cosmetica, bloemen, katoen, kleding en goud maken deel uit van het aanbod. Ten slotte investeert eerlijke handel ook in nieuwe sectoren zoals elektronica en toerisme.

zijn fairtradeproducten duurder

De prijzen van fairtradeproducten zijn vandaag de dag nog steeds vaak hoger dan die van hun traditionele tegenhangers. de prijs van de meest ‘populaire’ fairtradeproducten, zoals vruchtensappen, bananen en koffie, verschilt echter niet (praktisch) meer van die van conventionele producten van dezelfde kwaliteit.

kwaliteit fairtradeproducten

Eerlijke handel had in het begin nog geen goede reputatie op het gebied van kwaliteit. Dit is vandaag de dag niet meer het geval, verre van dat. Sommige fairtrade-merken zoals koffie, honing, chocolade en wodka behoren tot de beste ter wereld. De Peruaanse koffiebrander Tunki won de prijs “Koffie van het jaar”, terwijl de Belgische chocolatier Belvas de “Quality Food Award” ontving voor zijn biologische fairtrade truffels.

verschil bio en fair trade

Fair trade komt overeen met een economisch model waarbij de producent correct wordt betaald terwijl hij praktijken ontwikkelt die steeds meer respect hebben voor het milieu. Biolandbouw daarentegen geeft aan dat groenten en fruit worden verbouwd zonder het gebruik van pesticiden of chemische meststoffen. Maar er zijn veel overeenkomsten. Meer dan 65% van de Fairtradevoedingsproducten zijn biogecertificeerd. Het label Biogarantie Belgium neemt dan weer eerlijke principes op.

Bestel gratis onze (vernieuwde!) folder Fair Trade in een notendop

Folder Fair Trade in een notendop

Wil je het thema fair trade behandelen tijdens een evenement, op het werk of in de klas? Bestel dan gratis de folder “Fair trade in een notendop” voor alle deelnemers. De folder kreeg dit jaar een update!

Download de gratis folder

Download onze logo's

Logo KLEUR pdf

Logo KLEUR jpg

Logo ZW-WIT pdf

Logo ZW-WIT pdf

Fair Trade on Board

Enabel JPEG

België JPG