Succesvolle bewustmaking via ICT

27 april 2020In Artikels

Blooom vzw uit Borgerhout slaat bruggen tussen wijkbewoners van diverse achtergronden, culturen en leeftijden. Ze doen dit via uiteenlopende projecten en initiatieven. Eén van de tools die erg effectief blijkt in het samenbrengen van mensen van heel verschillende pluimage is het inzetten van technologie en ICT. Gezien Blooom duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, verweeft oprichtster Sarah Neirinckx daar ook nog eens fair trade mee. En zo zag de Fair Trade Hackathon het licht.

Verrijkende realiteit

“Heel wat mensen in België worden dagelijks geconfronteerd met verschillende culturen, maar hebben helemaal nog geen globale mindset. We willen graag die transitie begeleiden en mensen laten kennismaken met de nieuwe realiteit van onze maatschappij. Door er kennis mee te maken, merk je pas hoe verrijkend die is,” legt Sarah Neirinckx van Blooom uit.

Logo Borgerhub

Blooom blaast het voormalige vredegerecht van Borgerhout nieuw leven in met BorgerHub, een plaats die mensen, makers, jongeren en ouderen uit de buurt dichter bij elkaar brengt via onder meer een co-working space, een pop-up winkel en democratisch geprijsde zaalverhuur. Op de eerste verdieping van het prachtige pand dat Blooom ter beschikking kreeg van de gemeente Borgerhout zit een heuse coding school, waar jongeren die interesse hebben in ICT terecht kunnen om te leren coderen en programmeren.

Hacken voor fair trade

In 2018 organiseerde Blooom in het kader van de Week van de Fair Trade een Fair Trade Hack. “Tijdens een hackathon werk je samen met een hele groep aan een bepaald probleem om het ‘te hacken’. Enkele dagen op rij buigen IT’ers zich heel intens over een bepaald issue, waarbij ze een concrete, direct bruikbare oplossing voor dat probleem uitwerken,” legt Sarah uit.

“Op de mini-hack rond fair trade mochten jongeren tussen 12 en 16 jaar nadenken over hoe ze het concept eerlijke handel tot bij hun peers konden brengen. Ze bedachten in kleine, divers samengestelde groepjes ideeën over de beste manier om te influencen rond dit thema. De outcome was fantastisch! We hadden een professionele jury, met iemand van MolenGeek en iemand van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel om de projecten te beoordelen.

Instagram Fair trade

Het winnende idee was boeiend en vindingrijk: een Instagram-tool waarbij je door het aantikken van een fairtradeproduct rechtstreeks met de producent in contact kon komen,” vertelt Sarah.

Fair trade smeedt banden

“Sinds de Fair Trade Hack van 2018 werken we heel nauw samen met de mensen van MolenGeek. Wat zij nastreven – jongeren helpen hun weg te vinden in de maatschappij – past perfect bij onze missie. De jonge deelnemers aan onze eigen mini-fairtradehack mochten hun ideeën gaan voorstellen op de grote Hackathon van MolenGeek in Borgerhout,” vertelt Sarah. “Zo groeide de samenwerking tussen Blooom en MolenGeek en kwamen we op het idee om voor dit pand samen een project in te dienen bij de gemeente. Met succes, want ons BorgerHub-voorstel met onder meer de coding school won de pitch.”

“Nu we samenwerken met MolenGeek zien we de volgende editie van de Fair Trade Hack iets groter. Het wordt een volwaardige hackathon van vier dagen, waar IT’ers van alle leeftijden non-stop kunnen werken aan oplossingen voor bepaalde problemen of aan het concreet uitwerken van ideeën. Het eindresultaat is in principe meteen bruikbaar: een app, een mini-site, … De deelnemers van de hackathon worden gecoacht door ervaren IT’ers, maar ook door bijvoorbeeld coaches van Unizo voor het uitwerken van een realistisch businessplan. We hopen dat de winnaars van vorige Fair Trade Hack zo een stap verder komen in het realiseren van hun idee.”

IT’ers aan de slag met fair trade

Waarom fair trade het thema wordt van de volgende hackathon in Borgerhout? “Wij beschouwen duurzaamheid als één van de belangrijkste pijlers in de maatschappij van vandaag. Als je lokale IT’ers bewust kan maken van het bestaan van eerlijke handel en er hen meteen concreet mee aan de slag kan laten gaan, dan is dat een pure win-win,” vindt Sarah. Ze ervaarde ook hoe belangrijk het was om iedereen mee te krijgen met het verhaal. “Je gaat dan soms wat trager vooruit dan je zou willen, maar het concept wordt uiteindelijk veel sterker omdat het gedragen wordt door een veel bredere groep. Zo hebben we in 2019 geen Fair Trade Hack georganiseerd. Het was bij ons drukker dan ooit: de opening van BorgerHub, het opzetten van de coding school, … een Hackathon organiseren kon er echt niet meer bij. Maar dat is ook niet erg. Zo hebben we ruimte en tijd om het volgend jaar extra goed te doen.”

Borgerhub Coding Week