Minister Gennez op bezoek bij Koffie Rombouts

31 oktober 2023In Nieuws, Persbericht

Tijdens de Week van de Fair Trade 2023, vierde Virunga Koffie zijn eerste verjaardag. Deze 100% Arabica koffie is een product van het Belgische koffiemerk Rombouts. Op 10 oktober bezocht minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez de koffiebranderij in Aartselaar om er de smaak en het verhaal te ontdekken achter Virunga Koffie.  

Coopade en Cookkanz, twee koffiecoöperaties uit de Virunga regio die bonen leveren voor deze unieke koffie, kregen coaching en financiële steun van het Trade for Development Centre (TDC) van Enabel. Ze kenden de afgelopen jaren een opmerkelijke groei. 

Meer omzet en een hogere prijs voor de boeren 

Coopade en Cookkanz zijn twee koffiecoöperaties gelegen in het Virunga National Park in Noord-Kivu in DRCongo. De vruchtbare bodem leent zich er uitstekend tot de teelt van koffiebonen van hoge kwaliteit, maar de regio wordt evengoed gekenmerkt door conflicten en extreme armoede.  

Beide coöperaties werden in 2019 geselecteerd in het kader van het coachingprogramma van Enabel’s TDC. In dit traject gaan coaches gedurende een periode van 3 jaar ter plaatse om er samen met de producenten te werken aan hun marketing en businessplan zodat de coöperaties beter de markt kunnen betreden.  

Bij zowel Cookkanz als Coopade werkte de TDC-coach samen met de producenten aan de kostprijsberekening en aan het verbeteren van hun marktkennis. Cookkanz bereidde zich voor op het behalen van de Fairtradecertificering en verruimde zijn aanbod koffietypes. Coopade kreeg financiële steun voor de verjonging van hun koffiebomen. De coaching wierp zijn vruchten af: beide coöperaties wisten de omzet en de prijs voor de boeren te verdubbelen. 

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez: “Ik ben trots dat we er als Belgische Ontwikkelingssamenwerking in slagen om coöperaties zodanig te versterken dat ze volwaardige partners zijn in een product van hoge kwaliteit dat hier in België wordt gemaakt. En dit in een sector die heel belangrijk is in een regio die constant wordt geteisterd door conflicten, want de koffieteelt zorgt voor een zekere stabiliteit en meer inkomen voor de bevolking.”

Virunga-koffie

Koffie Rombouts bevestigt jaar na jaar zijn engagement voor eerlijke handel. Al sinds de jaren 90, na een persoonlijke ontmoeting met Frans van der Hoff (oprichter van het Max Havelaar-label), brengt het Belgische koffiemerk Fairtrade-producten op de markt. Xavier Rombouts, Gedelegeerd Bestuurder: “Door de ondersteuning van lokale coöperaties bieden we de plaatselijke bevolking eerlijk werk op de koffieplantages. Zo zijn stroperij en ontbossing geen noodzaak om te overleven, en stimuleren we de economische ontwikkeling.”