M-fair met expo ‘Textiel in verzet’

14 november 2023In Nieuws

Op zondag 8 oktober 2023 organiseerde de stad Mechelen voor de negende keer  ‘M-fair, eerlijk gekleed’ in cultuurcentrum Mechelen. De M-fair dompelt de bezoekers onder in het thema van eerlijke en duurzame kledij, via een markt, tentoonstelling, workshops, panelgesprekken enzovoort. Door naast de markt ook andere activiteiten aan te bieden voor verschillende doelgroepen, wordt een divers publiek bereikt.  

M-fair bestond in 2023 uit een markt met fairtradewinkels (aangevuld met makers), een tentoonstelling, workshops, een swishing, twee boekvoorstellingen, Chileense veggie catering en fairtrade bar door Oxfam Wereldwinkel Mechelen.  In totaal mocht de M-Fair  minstens 1000 bezoekers verwelkomen dit jaar.

Expo Textiel en verzet

Irma Prado werd geboren in Chili, maar woont sinds 1973 in België. Al sinds 1978 wijdt ze zich aan haar persoonlijke missie: arpilleras verzamelen, promoten en verkopen. Arpilleras zijn felgekleurde lappendekens (quilts) die voornamelijk gemaakt zijn door groepen vrouwen in Chili tijdens de militaire dictatuur van Augusto Pinochet. Via het maken van deze kunstwerkjes verwerkten de vrouwen hun eigen persoonlijke trauma’s en het onrecht dat hen werd aangedaan. Irma Prado stelde de arpilleras al tentoon op de meest diverse plaatsen en creëerde een workshop voor scholen en culturele centra. Ze geeft ook zelf een aantal rondleidingen in Mechelen.

Zo mocht ze minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez rondleiden op de expo tijdens de M-Fair. Daarna bezocht de minister ook nog even de markt.

Swishing en workshops

De M-Fair is ook altijd goed voor een heel aantal workshops rond duurzaam textiel. Zo stonden onder andere volgende workshops op het programma:

  • Wol spinnen sessie 1
  • Natuurlijk textiel verven met bloemen en planten
  • Plantenhanger uit oude t-shirts
  • Lederen geldbeugel uit recyclageleder
  • Upcycle academy: ongeveer 25 kindjes doorheen de dag 

Mondiale Raad markt

Dit jaar nam ook de Mondiale Raad actief deel aan M-fair. In de Mondiale Raad zitten organisaties uit Mechelen met kleine of grote projecten ergens in de wereld die zich actief inzetten voor de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De bezoekers konden de Mondiale Raad leren kennen via de verschillende kraampjes op het plein. De Mondiale Raad zorgde er voor kinderanimatie, via een spel met stempelkaart. Een volle stempelkaart leverde een duurzame beloning op. 

De Mondiale Raad heeft voor M-fair samengewerkt met de Academie van Mechelen. Tijdens M-fair kon je het resultaat ontdekken van dit creatief proces. De kinderen van de Academie maakten een reuzegrote Arpillera over de Mondiale raad.

Dichtatuur bracht op het podium een geanimeerde voorstelling over rechtvaardigheid, mondiale raad, fairtrade… 

Lezing en boekvoorstellingen

RegioGreentex
Het EU-project RegioGreenTex streeft naar een duurzame textielketen. Het project zet in op de implementatie van een systematisch model van de circulaire economie binnen de textielindustrie in de hele EU. Jan Merckx van Cilab stelde het project voor via een geanimeerde presentatie.  Julie Poppe, projectcoördinator circulaire economie van Stad Mechelen, legde uit hoe we hier in Mechelen werk van maken.

Boekvoorstelling ‘Groeien Broeken aan Bomen’
Duurzaamheidsexpert Jasmien Wynants en modeontwerpster Judith Thomas schreven het kinderboek ‘Groeien broeken aan bomen?‘. Jasmien en Judith lazen voor uit hun boek. Jongere kinderen konden een kleurplaat uit het boek inkleuren. Jasmien en Judith organiseerden ook een quiz waarmee je hun boek kon winnen. 

Boekvoorstelling Sarah Vandoorne met inleiding door WSM
Sarah Vandoorne kwam naar M-fair om haar boek ‘Kleerkastvasten’ voor te stellen. Zofia Mezeyova van WSM gaf een inleiding.  

Foto’s: Stijn Swinnen