Week van de Fair Trade ‘Tot op de vezel’

Het Schouwburgplein van Kortrijk wordt bedekt met een enorm groot lappendeken dat gemaakt is van kledij die we niet meer kunnen dragen! Een sensibiliserende actie, waarbij we op heel concrete wijze betrokken worden in het vaak van A tot Z mensonwaardige verhaal achter onze kledij en textiel in het algemeen.

 

Lappendeken uit textielresten

FairTradeGemeente Kortrijk lanceert een oproep naar secundaire scholen, volwassenenonderwijs, (jongeren)verenigingen om kledij die ze niet meer dragen wegens beschadigd of afgedragen in te zamelen. De afgedragen of beschadigde kledingstukken worden verknipt en per school/organisatie/vereniging aan elkaar genaaid tot één grote lap. Hiervoor organiseert de trekkersgroep in de aanloop van de Week van de Fair Trade naaiateliers in alle deelnemende scholen en organisaties.

Ook op de campussen van Howest, de hogeschool West Vlaanderen, als lid van Kortrijk Fair Trade Gemeente en in Ugent campus Kortrijk worden naaiateliers opgesteld en worden stukken stof aan elkaar genaaid, terwijl informatie wordt gegeven over het thema ‘fast fashion’.  Vervolgens worden de lappendekens opgehaald in de deelnemende scholen en organisaties en verzameld.

Slotevent op de grote markt!

Op zaterdagnamiddag 8 oktober 2022 worden tijdens het slotevenement alle lappendekens aan elkaar genaaid tot één immens groot lappendeken dat het Schouwburgplein van Kortrijk bedekt. Een interactief straattheater behandelt het thema en betrekt zo de voorbijgangers. Ook hier worden beelden gemaakt, die tot een geheel gemonteerd worden.

Het lappendeken blijft liggen tot het einde van Week van de Fair Trade. De beelden die werden gemaakt in de naaiateliers en op het slotevenement worden nog uitgezonden op een groot scherm op de grote markt.  Na de Week van de Fair Trade zal het lappendeken worden opgehaald en gerecycleerd (b.v. isolatiemateriaal).

Meer info: Oxfam Wereldwinkel Kortrijk | Facebook