M-Fair

De M-Fair is de jaarlijkse Mechelse afspraak met faire en duurzame mode.

M-fair geeft bezoekers een totaalbeleving, via een markt, tentoonstelling, workshops en lezingen…  Het centrale thema van M-fair 2023 is: ‘Textiel en verzet’.

‘Textiel in verzet’: de Chileense Arpillera 
Voor deze tentoonstelling werkt M-fair samen met Irma Prado, curator van de tentoonstelling met Arpilleras. Deze Arpilleras zijn felgekleurde lappendekens (quilts) die voornamelijk gemaakt zijn door groepen vrouwen in Chili tijdens de militaire dictatuur van Augusto Pinochet. Via het maken van deze kunstwerkjes verwerkten de vrouwen hun eigen persoonlijke trauma’s en het onrecht dat hen werd aangedaan. Irma Prado geeft ook zelf een aantal rondleidingen in Mechelen.

Faire en duurzame markt
Jaarlijks op de afspraak: handelaars met kraampjes die specifiek een eerlijk en/of duurzaam aanbod hebben in fashion. Het gaat hierbij zowel om vaste waarden die al regelmatig op M-Fair stonden als om nieuwe spelers.

Makersmarkt
In Mechelen zijn ook heel wat creatieve ‘makers’ aan de slag. Makers, die circulair bezig zijn en met recuperatiemateriaal prachtige accessoires maken. Ook dit lokaal talent krijgt een plekje op de M-fair.
Workshops

M-Fair biedt jaarlijks ook een waaier aan activiteiten aan. Een greep uit het aanbod.

Workshop gegeven door CVO Crescendo
CVO Crescendo uit Mechelen is al jaren vast partner op M-fair. Bij Crescendo CVO kunnen cursisten kiezen uit meer dan 10 mode-opleidingen. Op M-fair krijgen de bezoekers de kans om op een duurzame manier met restmaterialen aan de slag te gaan en iets nieuws te creëren.

Workshop voor kinderen door de Upcycle Academy
De missie van de Upcycle Academy uit Mechelen is om kinderen en hun omgeving bewust te maken van de impact die de textielindustrie heeft op onze planeet en om hen te inspireren om creatief te zijn met wat ze al hebben in plaats van steeds nieuwe kleding te kopen. Dit helpt kinderen te begrijpen dat hun aankopen een impact kunnen hebben op mensen elders in de wereld. Kinderen leren ook dat grondstoffen beperkt zijn en dat ze de bewuste keuzes kunnen maken om dingen te hergebruiken en te upcyclen.

Boekvoorstelling ‘Kleerkastvasten’ door journaliste en fair fashionexperte Sarah Vandoorne
Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit. Een ander derde draag je zelden. Negen op de tien kleren heb je een jaar lang niet aangeraakt. Als tegenreactie hierop besloot journalist Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij ze elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep nam. Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen? Sarah neemt je mee op haar zoektocht naar de herkomst en waarde van onze kleding. De voorstelling van het boek ‘Kleerkastvasten’ (april 2023) is tien jaar na de trieste ramp van Rana Plaza nog steeds actueel.

‘Groeien broeken aan bomen?’ Boekvoorstelling
Quiz rond het boek: ‘Groeien broeken aan bomen?’ van Judith Thomas en Jasmien Wynants. Via een kleurrijke reis vol illustraties en bevattelijke, korte tekstjes dompelen Judith en Jasmien ons onder in de wondere wereld van de kledingproductie en -consumptie. We lezen hoe kleding in elkaar wordt gezet, welke materialen er worden gebruikt, welke reis een stuk maakt alvorens het in de kast belandt en hoe je er zelf zorg voor kan dragen. Groeien broeken aan bomen? is al geschikt voor 8-jarigen en moet een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Op M-fair komen Judith en Jasmien hun boek (april 2023) voorstellen aan de hand van een quiz voor kinderen.

Workshop voor professionals
Thomas More Expertisecentrum Duurzaam Ondernemen geeft een workshop ‘circulaire businesmodellen in textiel’, specifiek voor de doelgroep van professionals in de sector.

  • Waar: Cultuurcentrum Mechelen

  • Wanneer: 8 okt, 11 tot 17u

  • Contact: mondiaal.mechelen.be