Infrastructures for solidarity through design

Studenten en beginnende ontwerpers tussen 18 en 35, twee groepen van 20.

Disarming design from Palestine is een onafhankelijk non-profit project dat hedendaags design uit Palestina ontwikkelt en presenteert, met als doel het debat rond eerlijke relaties en condities te stimuleren. Ze brengen maker van diverse aard (lokale en internationale ontwerpers) samen.

Samen met Pianofabriek en Femimain (femimain) willen ze fair trade in the picture zetten tijdens de Week van de Fair Trade. Met een focus op de Palestijnse context willen ze mensen bewustmaken in hoe politiek, productie, taal, educatie en materialisatie met elkaar verbonden zijn, en hoe ontwerpers hier actief een rol in hebben en spelen.

Tijdens de Week van de Fair Trade richten ze zich specifiek op de makers van de toekomst; jonge ontwerpers en studenten, met:

  • Een tentoonstelling van de designs van hun collectie
  • Een doorlopend filmprogramma met informatie over de designs en de omstandigheden waarin ze gemaakt zijn
  • Een workshop voor Belgische ontwerp-studenten rond de ecosystemen van ontwerp-projecten; hoe is de relatie tussen lokaliteit, materialiteit, condities, economie, politiek en narratief? Hoe kunnen ontwerpers daar duurzame modellen voor ontwikkelen? Ze maken dit concreet aan de hand van hun ervaringen in Palestina en de projecten van de ontwerpers/studenten.
  • Een ‘Language Café’ waar ze spreken over de taal rond ‘fair trade’; welke woorden gebruiken we, en wat betekenen ze in verschillende contexten?
  • Een poster/glossery-workshop, waarbij deelnemers A3-posters zullen maken met verzamelde woorden en statements over noties rond fair trade, en in het bijzonder ook de Palestijnse samenwerkingen. Deze posters (ongeveer 200 in aantal) zullen gedurende minstens 1,5 week tentoongesteld worden in de expositieruimte van de Pianofabriek. De workshop wordt begeleid door Suleiman Saleh, afkomstig uit Gaza.

De workshop wordt gegeven door ontwerper Annelys de Vet, mede-oprichter van het project en onderzoekster naar designmethodes die bijdragen aan een eerlijkere wereld.

Rasha Dakkak en Siwar Kraitem zijn alumni van de masteropleiding ‘Disarming Design’ aan het Sandberg Instituut Amsterdam. Zij ontwikkelden tijdens hun studie (naar aanleiding van een project in Kunsthal Gent) het ‘Language Café’. Ze zullen digitaal de workshop begeleiden.

Expositie: 5 t/m 14 oktober
Workshops: 5 en 6 oktober

Waar? Pianofabriek