Trefdag Faire Gemeenten 2024

Een Trefdag is een moment om iedereen die lokaal bij de campagne Faire Gemeenten betrokken is samen te brengen, te inspireren en ervaringen te laten uitwisselen. De Trefdag is al aan zijn derde editie toe en wordt elk jaar in een andere provincie georganiseerd. Dit jaar is dit in Antwerpen.

Op vrijdag 4 oktober worden alle 195 Vlaamse Faire Gemeenten en de 3 Faire provincies in Antwerpen uitgenodigd voor een dagvullend programma met workshops, talks, keynotes, een markt en netwerkmomenten. Elke gemeente wordt gevraagd om met een of meerdere stakeholders te komen en ook een jongere uit te nodigen. Zo wordt de link met de jonge generatie concreet gelegd.

Programma

Het programma wordt nog geconcretiseerd maar zal er in grote lijnen als volgt uitzien:

09.30u: Onthaal

10.00u: Verkennende blik: welkom

10.30u: Kritische blik
Plenair gesprek met de 4 directeurs Philippe Weiler (FT Belgium), Eva Smets (Oxfam België), Els Hertogen (11.11.11), Thibault Geerardyn (Rikolto) – gemodereerd door Gie Goris (journalist en ex-hoofdredacteur van MO*) over de impact van 20 jaar Fair(e)(Trade)Gemeente campagne in Vlaanderen.

11.35u: Concrete blik: 4 of 5 sessies van 75 minuten
Een concrete blik wordt gebracht door een expert en één of meerdere ervaringsdeskundigen uit een Faire Gemeente. De onderwerpen zijn steeds terug te brengen tot de 6 criteria en next level waarvoor een Faire Gemeente zich engageert.

12.50u: Lunch + inspiratiemarkt

14.00u: Concrete blik: 4 of 5 sessies van 75 minuten

15.30u: Kritische blik #2
Producent uit het Globale Zuiden getuigt over de impact van Fairtrade op zijn/haar leven en de gemeenschap

15.50u: De blik van de minister van ontwikkelingssamenwerking (ov)

16.05u: Concluderende blik door stand-up comedian Bert Gabriëls (ov)

16.30u: Receptie

17.30u: Einde