Fair Fashion Lab

Waregem trekt dit jaar voluit de kaart van de fashion, met workshops, een lezing, documentaire en naaiatelier.

Net als vorig jaar openen ze een pop-up in een leegstaand pand in centrum Waregem.

Gedurende 2 dagen kunnen jongeren er terecht voor verschillende workshops rond fair fashion:

  • Verven van textiel op natuurlijke wijze met de Draad van Ariane

  • B-Right geeft een workshop over hoe je van een overvolle kleerkast met niets om aan te trekken naar een stijlvolle en duurzame kleerkast kan gaan.

  • Let’s Get Thready geeft een workshop in samenwerking met de Kringloopwinkel. Zij tonen hoe je van tweedehandskledij iets fashionable kan maken. Bovendien doen ze ook upcycling van spulletjes uit de Kringloopwinkel.


In de pop-up komt de expo Kleur Bekennen / A Confession of Colour te staan die Sarah Vandoorne samen met Sarah Van Looy cureerde om het nadeel van synthetische textielverf aan te kaarten en op te roepen om duurzame alternatieven te gebruiken in de mode-industrie. Sarah Vandoorne zal ook haar boek “Kleerkastvasten” voorstellen in de bibliotheek.

Keur Tippi (4de Pijlerorganisatie in Senegal) heeft een samenwerking opgebouwd met de leerlingen Mode van de Sint-Paulusschool campus Hemelvaart. De leerlingen mochten na weken voorbereidingen in de les uiteindelijk in maart op inleefreis in Senegal. De thuisblijvers startten in tussentijd een project op met TaalActief, een programma voor nieuwkomers om Nederlands te oefenen. De nieuwkomers wilden heel graag een naailes krijgen en de thuisblijvende leerlingen hebben de lessen verzorgd. In de week van 2 tot 8 oktober heropen ze het naaiatelier.

Tenslotte wordt een documentaire over de textielsector en haar tekortkomingen uitgezonden in samenwerking met Mooov.