Doornik viert fair trade met een week rond ‘low tech’ en solidariteit

3 oktober 2024In Artikels, Nieuws

Doornik gaat elk jaar volop voor de Week van de Fair Trade. Ze verenigen hun krachten telkens rond een ander thema en bouwen er een heel programma rond op met verschillende activiteiten. Dit keer is dat low tech, of hoe te strijden tegen de overconsumptie van nieuwe technologieën.

De openingsavond ging door op 2 oktober om 18.00 uur in de prachtige gebouwen van het muziekconservatorium.

Het druk bezochte evenement begon met de uitreiking van de Prix wallons du commerce équitable (de Waalse fair trade-prijzen) in de categorie in de categorie “Best Fair Speaker’ aan de stad voor haar acties en impact op het vlak van bewustmaking en promotie van fair trade bij haar werknemers en gebruikers in 2023. De jury prees “de vele en gevarieerde bewustmakingsactiviteiten, gaande van ontbijten in scholen en workshops voor het grote publiek, tot de publicatie van artikels in de lokale krant Tournai Info en een kaart met detailhandelaars die Fair Trade producten aanbieden”.

Na de prijs was er tijd voor debat met de voorstelling van de documentaire « La bataille du Cobalt », gemaakt door Quentin Noirfalisse en Arnaud Zajtman, gevolgd door een tussenkomst van Sabine Kakunga van 11.11.11.

De avond werd afgesloten met een concert van het Afrikaanse duo SeCo (te ontdekken op medra-jaly.jimdofree.com).

Verder op het programma in Doornik tijdens de Week van de Fair Trade:

  • Uitzending van de documentaire “Les mineurs n’ont pas bonne mine” op No Télé op donderdag 3 oktober om 14u, zaterdag 5 oktober om 14u30, zondag 6 oktober om 16u, vrijdag 11 oktober om 15u en dinsdag 15 oktober om 13u45.
  • Workshops georganiseerd door Maison Internationale in de jeugd- en buurtcentra van Doornik. Het ‘GSM-spel’ zal worden aangeboden, evenals een vertoning van de documentaire “Rouge Coltan”.
  • Een café philo na de vertoning van een documentaire over Low Tech, op 9 oktober om 18u.
  • Een stand over Low Tech op het evenement Tournai des Saveurs, op zaterdag en zondag 5 en 6 oktober, van 10 tot 18 uur.
  • Verschillende fairtrade-ontbijten in scholen in de hele stad.

En nog veel meer. Klik hier voor meer informatie.