Eerlijke dessertjes proeven in Balen

6 oktober 2025In Algemeen

In de Kruierie in Balen werd op 4 oktober tijdens Bokes en Boeken de ‘Langste Desserttafel’ georganiseerd. Iedereen die wilde, kon een zelfgemaakt dessertje meebrengen.
De voorwaarde: alle desserts moesten gemaakt zijn met eerlijke en lokale ingrediënten.

In de weken vooraf organiseerde de trekkersgroep 4 workshops die je hielpen inspiratie op te doen:

  • Lekkere, gezonde desserten met eerlijke, plantaardige ingrediënten, door Chef Tine Sterckx en duurzaamheidscoach Katrien Borgmans;
  • Lekkere, gezonde desserten klaarmaken met eerlijke ingrediënten door voedings- en dieetkundige Fran Demeulemeester;
  • Drie verschillende eerlijke koekjes bakken door Julie Biscuit;
  • En dessertjes maken met eetbare bloemen door Aline van Marjolein vzw.

Dit alles leverde een goedgevulde tafel op met enkele verrassende dessertjes: gezonde snickers, pastinaak- en gembertaart of de kokoskoekjes van de jongste deelnemer Flor (5 jaar).

De eigenares van Julie Biscuit proefde alle inzendingen en koos er volgende 3 winnaars uit: op 3 een lactosevrije perentaart, op 2 cappucinocake en de nummer 1: een prachtige passievruchtentaart. De winnaars gingen naar huis met een goedgevulde fairtrademand of Oxfam geschenkcheques. Iedereen die een (h)eerlijk dessert meebracht, kreeg een kookschort voor chefs met L.E.F.

Daarna werd het dessertenbuffet geopend voor alle aanwezigen. Omdat er in de Kruierie heel wat activitieten op het programma stonden die dag kwamen heel wat verschillende groepen proeven.

Alle recepten worden gebundeld in een receptenboekje dat online ter beschikking zal staan.