Escape room cacao in Leuven

9 oktober 2024In Artikels, Nieuws

Op 7, 8 en 9 oktober konden Leuvense jongeren terecht in Campus Corso om er een escape game rond cacao te spelen. Het spel werd vorig schooljaar gemaakt door een jonge vrijwilliger die stage liep bij Oxfam-Wereldwinkels regio Leuven.

Jongeren kruipen in de huid van een cacaoboer en ontdekken de verschillende stappen in het productieproces en de hindernissen die een cacaoboer ondervindt wanneer hij zijn cacao op de markt wil brengen. In groepjes van 5 tot 10 gaan de jongeren een kamer in: door samen te werken en gebruik te maken van alle info die ze daar vinden, kraken ze de code en verzamelen ze alle ingrediënten die nodig zijn om chocolademelk te maken. Lukt hen dat binnen het half uur? Dan zijn ze geslaagd in hun opdracht en mogen ze de kamer verlaten!

Aanvullend krijgen ze een woordje uitleg over de weg van cacaoboon tot chocoladereep, de scheve machtsverhoudingen binnen de cacaosector en hoe fair trade tegengewicht probeert te bieden.

Het spel is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. Tussen 7 en 9 oktober werd het gespeeld door 10 groepen uit 4 verschillende scholen. De snelste groep had slechts 21 minuten nodig om te ontsnappen.

Benieuwd of jij met je klas beter kan? Klik dan hier voor meer info.

Verder op de fairtrademenu in Campus Corso?

Campus Corso zette zijn deuren open voor nog meer fair trade.

Op 2 oktober was iedereen welkom voor een openingsavond met tapas en de documentaire ‘The Biggest little farm’.

Donderdagavond staat een silent disco op het programma in samenwerking met studentenvereniging AIESEC. Elke deelnemer krijgt een koptelefoon en kan zelf zijn of haar muziek kiezen. De fairtradeboodschappen die af en toe door de oortjes knallen krijg je er tijdens het dansen gratis bovenop.

Als afsluiter kan je op vrijdagavond je fairtradekennis testen tijdens een fairtradequiz.