Lokale activiteiten Week van de Fair Trade 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Belgen laten kennismaken met fair trade in hun omgeving, dat is het doel van de projectwedstrijd Week van de Fair Trade. Dat is hèt doel van de projectwedstrijd. TDC selecteerde 44 projecten. We stellen ze graag aan je voor.

Belgen laten kennismaken met fair trade in hun omgeving, dat is hèt doel van de projectwedstrijd van de Week van de Fair Trade. Verenigingen, vzw’s, (FairTrade)Gemeenten… werden uitgedaagd om een origineel fairtradeproject te bedenken en ons hun voorstel in te dienen.

Het Trade for Development Centre selecteerde 44 projecten wat een mooie mix oplevert van workshops, festivals, faire wandelingen, games… voor jong én oud, in heel België. We stellen ze hieronder graag aan je voor.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir liet alvast weten ernaar uit te kijken verschillende projecten te bezoeken tijdens de Week van de Fair Trade. Afspraak op 6 oktober?

Antwerpen

M-Fair

M-fair is een jaarlijks festival rond duurzame mode in Mechelen met debatten en panelgesprekken, workshops en een duurzame modemarkt. M-Fair is ondertussen al een vaste waarde in de Week van de Fair Trade met een jaarlijks bereik van 2000 mensen. In deze editie is er naast een markt voor fairtradewinkels en -merken ook een makersmarkt. Er staat eveneens een panelgesprek gepland tussen textielondernemers uit Noord en Zuid. 

Stofuitwisseling

Doek vzw gaat uitwisselingsateliers organiseren tussen designers, kunstenaars, vrouwen uit verschillende Antwerpse vzw’s en de 4 Marokkaanse producentes uit het Femimain-project die tijdens de Week van de Fair Trade België bezoeken. De producentes komen om hun ervaringen en kennis rond verschillende ambachten  te delen, maar Doek vzw zoekt bewust naar gelijkwaardige wederkerigheid door hen ook te laten leren van designers en kunstenaars van hier. Er wordt samen met hen en met deelnemers aan open ateliers  in de inkomhal van het modemuseum een “boucharouites” gemaakt (een traditioneel geknoopt tapijt) als aanleiding om het het te hebben over duurzaam textiel en traditionele ambachten.

Geel gaat voor (h)eerlijke koffie

Stad Geel organiseert een fairtrade-barristaworkshop voor de verantwoordelijken aankoop van jeugd-, migranten-, senioren- en vrijwilligersverenigingen van de stad. Ze beogen een multiplicatoreffect waarbij voor eerlijke koffie wordt gekozen in de hele organisatie, zowel in de dagelijkse werking als bij evenementen. Daarnaast plant stad Geel een ontmoeting tussen regionale koffiebranderijen en een fair trade koffie producent uit de Kivustreek.

De waarde van mijn souvenir: fairtrade storytelling 

Op een opleidingsdag van Karavaan voor reisbegeleiders rond storytelling (reisverhalen, souvenirs…) wordt een uitwisseling gepland tussen de deelnemers en lokale producenten van een van de reisbestemmingen. De producenten vertellen vanuit een lokaal ViaVia-café over wat het voor hen betekent om hun producten in het fair trade circuit te kunnen verkopen; over de impact van fair trade op hun leven. Achteraf worden de getuigenissen en discussies gedeeld via sociale media voor de andere leden van Karavaan.

Retie kook fair 

Samen met de Schakel Retie (organisatie die werkt rond kansarmoede) wordt een fairtradebuffet georganiseerd voor de inwoners van Retie op 9 oktober. De gerechten worden gemaakt door mensen thuis die zich hiervoor kunnen inschrijven. De mensen van de Schakel zijn van in het begin bij het project betrokken: samen met de trekkersgroep stellen ze de lijst met ingrediënten samen, doen ze inkopen en verdelen ze de producten bij de mensen thuis. Op de dag van het buffet wordt uitleg gegeven bij alle eerlijke producten die in de gerechten verwerkt zitten.

Wall of Fair 

BorGerHub in Borgerhout is een laboratorium waar kunstenaars, startende ondernemers en creatieve duizendpoten terecht kunnen om ideeën uit te werken. Tijdens de Week van de Fair Trade maakt Blooom vzw er een Wall of Fair, een visuele installatie waar producenten van duurzaam textiel, kleding, decoratie en andere eerlijke of handgemaakte producten zich kunnen voorstellen. Tijdens het weekend organiseren ze een markt waar de makers hun producten kunnen voorstellen en tips en ervaringen kunnen uitwisselen met de startende ondernemers. De 4 Marokkaanse dames van het Femimain-project zullen er ook langskomen om een workshop henna voor kinderen te geven.

Limburg

OpUnDi Sundays

2021 is een feestjaar voor stad Genk: 15 jaar FairTradeStad en de Oxfam-Wereldwinkel blaast 50 kaarsjes uit. Dit wordt gevierd met een ruime waaier aan informatieve en sensibiliserende fairtradeactiviteiten voor verschillende doelgroepen: een workshop slam poetry in het kader van Wereldmeisjesdag, verschillende workshops over onder andere schone kleren, een escapegame, een actualiteitsdebat over de oorsprong van katoen en een duurzame markt. Meer info

Oost-Vlaanderen

Chocoleti, het verhaal achter chocolade

Kruibeke organiseert een vertel- en workshopnamiddag rond eerlijke chocolade voor 11 tot 13-jarigen. ‘Chocoleti, het verhaal achter chocolade’ is een verhaal over een ontmoeting tussen een Belgische jongen en een jongen uit Mali die mee op de cacaovelden moet werken, uitgewerkt en gebracht door professionele verhalenvertellers. Het verhaal  is de rode draad doorheen de dag en wordt afgewisseld met 3 workshops (kookworkshop, fairtraderap en djembe). 

Mobiele koffiekar

Stad Gent lanceert een mobiele koffiekar die tijdens de Week van de Fair Trade verschillende locaties aandoet om er een fairtradekoffie te schenken met een babbel. Van 6 tot 16 oktober wordt die specifiek ingezet voor promo op verschillende interessante locaties (vb. campussen hogeschool). De mobiele koffiekar kadert binnen een groter tewerkstellingsproject van stad Gent waarbij langdurig werklozen volledig worden opgeleid tot barrista in een 10-tal Gentse koffiehuizen. 

Vlaams-Brabant

De cocon doorbreken

Begijnendijk wil een uitwisseling tot stand brengen tussen mensen in armoede en fairtradeproducenten. Een eerste stap is om met kansengroepen en ouderen op bezoek te gaan bij de lokale Oxfam-wereldwinkel. Daarna wordt er samen met inwoners van Begijnendijk letterlijk een verhaal geborduurd rond eerlijke handel en de verbinding met armoede hier. Op hetzelfde moment wordt met een Afrikaanse coöperatie ook een borduurwerk uitgewerkt. Beide worden voorgesteld tijdens de Week van de Fair Trade.

De kastrol on tour

De Kastrol on Tour van FairTradeTrekkersgroep Halle is een mobiele keuken waarin tijdens de Week van de Fair Trade uiteenlopende doelgroepen worden samengezet om samen te koken. De doelgroepen zijn anderstalige nieuwkomers, senioren, mensen in armoede, buurtbewoners, vluchtelingen, handelaars… Ze doen samen inkopen, maken kennis met de producten en met mekaar. Ook de passanten en/of omwonenden zullen kunnen genieten van hun kookkunsten en op die manier ook kennismaken met en geïnformeerd worden over fairtrade en lokale duurzame producten.

FAIRMMM GEVLOGD 

In Ternat worden eerlijke bananen en Belgisch fruit (van de lokale fruitboer) tijdens de Week van de Fair Trade uitgedeeld aan stations en scholen. Het fruit wordt gelasered met een QR-code. Als je die scant, kom je terecht op website met filmpjes en info over fair trade. Jongeren worden uitgedaagd om een TikTokfilmpje te maken rond fair trade. De filmpjes komen ook online te staan er en kan op gestemd worden.

Sensibiliseringsmoment en Kookworkshop ‘lokaal Mondiaal’ 

De gemeente Willebroek heeft een partnerschap met de landen Nicaragua en Burundi. Dit willen ze binnen dit project extra in de verf zetten met workshops waarin typisch gerechten worden gemaakt met fairtradeproducten uit een van deze landen. Idealiter wordt de gerechten gemaakt door inwoners die afkomstig zijn uit één van beide landen en ondertussen in Willebroek (of de nabije omgeving) wonen. Tijdens de workshops worden video’s getoond van producenten uit Burundi maar ook een Belgische producent die een plukboerderij heeft. Beiden leggen uit wat fair trade voor hen betekent.

West-Vlaanderen

Fair Trade Geocache 

Stad Brugge maakt een geocache route voor op je smartphone. De verschillende tips zullen op een leuke en speelse manier mensen laten kennismaken met eerlijke en lokale producten in Brugge. Dit kan gaan rond fair trade chocolade ( Sjokla), eerlijk goud (bv in elektronica), schone kleren, de fair trade link met hun partnerstad Ebolowa in Kameroen, handmade in Brugge, lokale boeren, principes van eerlijke handel en nog veel meer. Tijdens de Week van de Fair Trade wordt de geocache app gelanceerd. Er wordt extra ingezet op het bereiken van maatschappelijk kwetsbare groepen.

De Faire Kinderwereld II 

BSCJ organiseert een tweede editie van de Fair Kinderwereld. Om het meer coronaproof te maken zijn de spelen en workshops rond fair trade voor kinderen van 6 tot 12 en voor jongeren van 12 tot 18 gespreid over een hele week. Op het programma: een workshop fair fashion (oude T-shirts pimpen), een fairtradelied maken, een fairtradezoektocht en escape room, een belevenistunnel…). Er wordt speciale aandacht aan besteed om kansarme kinderen en kinderen uit OKAN-klassen te laten deelnemen.

Green book

In Kortrijk wordt een gids met stadsplan gemaakt waarop alle duurzame horeca- en handelszaken vermeld staan. De focus ligt op fair trade en korte keten, maar het gaat evengoed om bedrijven die inzetten op deeleconomie. Tijdens de Week van de Fair Trade wordt het parcours langs de deelnemende handelszaken feestelijk gelanceerd met onder andere straattheater, graffiti, muziek… Op een centrale plek in de stad wordt er een  sensibiliserende trekpleister voorzien waar vooral aandacht wordt besteed aan Fair Trade met een link naar het Zuiden (huidig idee: glazen huis).

“FAIRINCLUSIEF” Samen voor een faire en inclusieve stad 

Duinhelm vzw is een begleidingscentrum voor personen met een – vooral verstandelijke – beperking in Gistel. De mensen die Duinhelm vzw begeleidt volgen workshops bij Oxfam en werken samen met hen een fairtradewandeling uit. Per stopplaats is er een fairtradeopdracht en/of -proevertjes. Bij de zoekopdrachten kan je een fair of zelfgemaakt geschenk door de cliënten van Duinhelm winnen.

Waregem goes bananas

Stad Waregem werkte een heel project uit rond bananenproductie in Gatsibo, Rwanda (met wie ze een partnerschap hebben). Het gaat enerzijds om een spel voor jongeren waardoor zij kunnen kennismaken met de producenten en het productieproces: het spel moet duidelijk maken dat lokale bananenboeren veel tegenslagen kennen en dus amper als winnende partij uit het proces komen. De waarheidsgetrouwe inhoud wordt geleverd door de producenten in Gatsibo die het leven van een bananenboer zullen documenteren met foto’s en filmpjes. Daarnaast wordt er op de boerenmarkt bananenbier gebrouwen, eveneens op video uitgelegd door de bananenproducenten zelf.

Interactieve wandeling voor jong en oud

Zwevegem pakt uit met een interactieve fairtradewandeling voor jong en oud. Bij elke tussenstop zijn er kleine opdrachtjes zoals een quiz, spel, … rond fair trade. Via de kindergemeenteraard is er ook een internationale uitwisseling (Kindergemeenteraad goes international) met een school in Ghana. Ook vanuit deze hoek worden opdrachten toegevoegd om inwoners te laten kennismaken met het partnerschap.

Brussel/Bruxelles

24 uur naar het land van de fair trade

Globelink gaat met een kleine groep jongeren 24u op ‘bootcamp’. Ze komen niet naar buiten alvorens ze een origineel actiemoment op maat van jongeren en jeugdwerk hebben uitgewerkt voor de Week van de Fair Trade. Tijdens die 24 u krijgen jongeren input van verschillende experten aan de hand van debatten, spellen (vanuit de fairtradewereld, maar evengoed vanuit politiek) en wordt alles opgenomen op video om het ook daarna te kunnen delen met het jeugdwerk. Het doel? Verschillende ideeën en visies van jongeren over/op fair trade  verzamelen en een concreet stappenplan uitwerken om zelf actie te voeren en/of hun werking fairtrade-proof te maken. De jongeren zullen ook een memorandum met hun stem over fair trade overhandigen aan lokale en Vlaamse politici.

Stof tot nadenken! 

Femimain is een fairtradeproject in de Brusselse Pianofabriek met eerlijke ambachtelijke producten die door Marokkaanse vrouwen worden gemaakt op traditionele wijze. Ter gelegenheid van de Week van de Fair Trade komen 4 Marokkaanse vrouwen waarmee Femimain al lang samenwerkt naar België om er workshops te geven rond traditionele technieken. Vb. Henna, tapijten knopen (ism met modemuseum Antwerpen).

Project CACAO PLURIEL

Anderstalige nieuwkomers van het Bischoffsheim Instituut ontwikkelen een reizende tentoonstelling met digitale pedagogische ondersteuning rond het thema eerlijke cacao.  Deze tentoonstelling wil nieuwkomers en leerlingen van de lagere en middelbare school, alsook hun families, sensibiliseren rond eerlijke handel en ethische initiatieven. Het project duurt in totaal 3 jaar. Tijdens de Week van de Fair Trade wordt de tentoonstelling ingehuldigd, waarna de leerlingen van het Bischoffsheim Instituut ermee zullen rondreizen langs verschillende scholen.

World Café – CPCP

World Café is een bewustmakingsworkshop over eerlijke handel in het zuiden en het noorden. Tijdens de Week van de Fair Trade zal die aan ongeveer 15 groepen jongeren en volwassenen worden aangeboden. Centraal in de workshop staat een rollenspel: het in scène zetten van transacties op de koffiemarkt. Er kunnen 4 verschillende rollen worden opgenomen door de deelnemers: de onafhankelijke producent, de producenten in een fairtradecoöperatie, de handelaar en de consument. De workshops zijn vooral gericht op maatschappelijk kwetsbare groepen, bijvoorbeeld jongeren die de school vroegtijdig verlaten en volwassenen die steun ontvangen.

Ubuntu Fair Trade II : ETHICTABLE 

De doelstelling van het project ‘Ubuntu Fair Trade’ is de Afro-Europese gemeenschap bewustmaken van eerlijke en duurzame handel en hen helpen om, in een dynamiek van commerciële uitwisseling en toenadering tot het Zuiden, de producten van het Afrikaanse grondgebied te ontdekken. Dit doen ze met een online kookworkshop.
Creative District

Henegouwen

Je cuisine équitable 

In samenwerking met de bewoners van centrum le Village  zullen de leerlingen van de cateringafdeling van het College de la lys recepten ontwikkelen en gerechten bereiden met fairtrade-ingrediënten. Deze recepten worden verzameld in een boekje. Op een Fair Trade Fair, bedoeld voor leerlingen van basisscholen en het grote publiek, zal het boekje verspreid worden.

Coup de cœur au commerce équitable : consommer équitable c’est possible pour tous ! 

Sud Radio creëert tijdens de Week van de Fair Trade interviews, kleine reportages en samenwerkingen met Belgische artiesten/spelers rond fair trade die ze uitzenden op de radio en delen via hun sociale media.

Pedagogisch café ‘eerlijke mode’

Het departement sociale wetenschappen van de HEH organiseert een pedagogisch café rond eerlijke mode. Ze pakken uit met een modeshow en een vernissage over het thema ‘eerlijke mode en de uitwassen van fast fashion’. Het pedagogisch café is het orgelpunt van enkele weken waarin studenten sociale wetenschappen en maatschappelijk werk samenwerken rond dit thema.

EquiFair

Het project Equi’Fair start met een Oxfam-ontbijt voor de bezoekers van het Resto du Coeur in La Louvière, een wandelrally waar eerlijke voeding in the picture wordt gezet en eindigt met een markt met traditionele gerechten die door de bezoekers en plaatselijke producenten samen wordt bereid.
ASBL Les petits Paniers du Cœur, Resto du Cœur de La Louvière

Equitablement Vôtre

Fontaine l’Evèque zet fair trade in de kijker met een fairtradeontbijt, een workshop over voeding voor ouders en kinderen en een tentoonstelling ‘reis rond de wereld van de voedingsgewoonten’ in samenwerking met Vredeseilanden.  

Tous pour le commerce équitable. Le commerce équitable, du Nord au Sud, même projet!  

Doornik organiseert een hele week van activiteiten rond thema eerlijke handel waarbij scholen, het platform voor interculturaliteit, jeugdcentra en personen met een handicap worden betrokken. Op het programma staan ontbijten, filmvertoningen, culinaire en zintuiglijke bewustmakingsactiviteiten voor verschillende doelgroepen, een debat-café, bezoeken aan producenten en handelaars in de stad, enz. 
La maison internationale de Tournai ASBL

Les produits du commerce équitable pour toutes et tous !

Ath organiseert een Film-debat “le chocolat de la paix”, met onder andere Oxfam en Belvas, en een tentoonstelling over eerlijke handel.  De ‘Soephut’ die in Ath regelmatig wordt georganiseerd zal tijdens de Week van de Fair Trade gehouden worden door mensen met een mentale beperking. Zij maken soep met eerlijke ingrediënten.

ça bouge pour le commerce équitable

De vereniging ça bouge en ville zal een campagne organiseren om fair trade op sociale media te promoten, door partnerschappen aan te gaan met steden in het Waalse Gewest die reeds Commune du commerce équitable zijn of die op weg zijn naar de titel. Zij zullen kookworkshops met fairtradeproducten organiseren, met deelnemers die begunstigden zijn van het OCMW of met bewoners van een home. Ze delen een videoverslag van de workshops en interviews met lokale fairtradeproducenten / consumenten, hier en in het Zuiden, via hun sociale media. 

Luik

Fair Trade on Street

PotauFeu vzw is een theatergezelschap. Ze organiseren een parade rond eerlijke handel en Noord-Zuidbetrekkingen in de straten van Luik. Er is een partnerschap met plaatselijke producenten om lokale fairtradeproducten te promoten. De deelnemers aan de optocht zijn maatschappelijk kwetsbaren (er zijn partnerschappen met het OCMW en jeugddiensten in sociale wijken…). Voorafgaand aan de parade organiseert PotauFeu bewustmakingsworkshops voor de deelnemers.

Festival Résistances Indigènes 

Het Festival Résistances Indigènes is een festival met workshops en diverse activiteiten (oxfam escape game, voorstelling van producenten, ontbijt, concerten, …) voor een zeer divers publiek. De rode draad doorheen deze week vol activiteiten is de impact van consumptiekeuzes op gemeenschappen.
Identité Amérique Indienne ASBL

Quand l’équitable devient éthique – Herve

Het gemeentebestuur van Herve organiseert in samenwerking met Café Liégeois en Chocolaterie Demaret een fairtradeontbijt door en voor de leerlingen van de lessen Frans voor anderstalige nieuwkomers en het personeel van het gemeentebestuur. Herve stelt ook educatief materiaal ter beschikking van jeugdbewegingen in de gemeente die bewustmakingsactiviteiten rond eerlijke handel willen organiseren.  

Administration communale de Wanze Service environnement

Gemeentebestuur Wanze zet tijdens de Week van de Fair Trade Week in op verschillende activiteiten: een Thaise fairtradeproducente geeft een workshop manden maken voor  deelnemers via het OCMW; een groententuindag voor de jongeren van het jeugdhuis met bewustmaking rond lokale fair trade en een tentoonstelling over fair trade in het gemeentehuis.

Week van de Fair Trade in Verviers – Amonsoli

Tijdens de Week van de Fair Trade organiseert Amonsoli een tentoonstelling van ambachtelijke en eerlijke producten, vooral uit Burkina Faso. Een conferentie moet de inwoners van Verviers laten kennismaken met fair trade, met bijzondere aandacht voor mensen die moeilijker te bereiken zijn.

Visé l’équitable – ASBL Zéphyr

Zephyr geeft Frans aan anderstalige nieuwkomers. De vzw zal zijn studenten gedurende verschillende maanden bewuster maken van eerlijke handel met thematische workshops en uitstapjes naar lokale produceten. Samen met de studenten wordt een tentoonstelling en een bewustmakingsactie rond eerlijke handel uitgedacht die op de mark van Visé gegeven zal worden door de studenten zelf. De theatervoorstelling “Le Commerce équitable, c’est quoi cette arnaque” zal worden opgevoerd, gevolgd door een debat.

Waals-Brabant

Les Maisons des Jeunes équitables

MATM organiseert workshops voor 12 jeugdhuizen in Waals-Brabant over fair trade en de ongelijkheid tussen Noord en Zuid. Ze organiseren een kunstwedstrijd rond fair trade tussen de verschillende jeugdhuizen. De kunstwerken worden tentoongesteld tijdens de Week van de Fair Trade. Meer info: http://www.matm-belgique.org/index.php/en/

Semaine du commerce équitable à Rixensart

De gemeente en het Cultureel Centrum van Rixensart willen een videoclip rond fair trade maken met de leerlingen van een lagere school. Ze organiseren voor de leerlingen bewustmakingsactiviteiten rond fair trade vooraf en bedenken samen de choreografie. Daarnaast organiseren ze eerlijke lunches, maaltijden, een mode-defilé en wandeling rond fair trade (lokaal en fair trade) met verschillende partners (FEDASIL, bibliotheek en Fair Trade Village).

Luxemburg

Le commerce équitable à portée de tous ! 

Drie dorpen Tenneville, Saint-Ode en Bertogne in Luxemburg slaan de handen in elkaar voor een gevuld fairtradeprogramma: de vertoning van een film ‘la vie d’une petit culotte’, een theaterstuk over fair trade, een Oxfam-escape game, een tentoonstelling over slow fashion, …

Dis, Maman, c’est quoi notre plat traditionnel ?

De dienst ontwikkelingssamenwerking van Durbuy wil geïsoleerde vrouwen en moeders bewustmaken rond fair trade met het koken van een multiculturele maaltijd met eerlijke ingrediënten.

Namen

Soutien aux artisans bijoutiers du NIGER et sensibilisation du public au commerce équitable d’ici et d’ailleurs

La Spirale zal zijn publiek bewustmaken rond het thema eerlijke handel door te focussen op het Nigeriaans handwerk van zijn partner Aldatchi. Ze organiseren workshops rond plantaardig verven en activiteiten voor kinderen van nabijgelegen lagere scholen.

Création d’un reportage et de capsules vidéo 

De Belgian Fair Trade Federation maakt reportages en videoclips over boeren en producenten in Noord en Zuid die fair trade aanbieden of nieuwe  initiatieven opzetten om tot een meer duurzame voeding te komen. De video’s worden verspreid via sociale media.

Bewustmaking is een kunst
Rudy Goddin is een Franstalige acteur. Hij is ook artistiek directeur van het Potaufeu Théâtre in Luik. In zijn optredens...
Rixensart, actieve en gezellige FairTradeGemeente
De Waals-Brabantse stad Rixensart doet sinds 2009 mee aan de Week van de Fair Trade. Via een brede waaier van...
Week van de Fair Trade 2020: een terugblik
In 2020 ging de Week van de Fair Trade door van 7 tot 17 oktober. Al voor de 19de keer...
Projectwedstrijd Week van de Fair Trade 2021
De Week van de Fair Trade viert dit jaar zijn 20ste verjaardag! Van 6 tot 16 oktober zetten we fair...
Action learning days: hoe SDG-proof is fair trade?
Cifal-Flanders kreeg in 2018, 2019 en 2020 steun van het Trade for Development Centre om tijdens drie opeenvolgende edities van...

Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in jouw buurt.

Instagram #weekvandefairtrade