Ontdek fair en ethical trade

Lokale activiteiten Week van de Fair Trade 2021
Week van de Fair Trade 2020: een terugblik

Maak van België het Land van de Fair Trade

België, het Land van de Fair Trade… realistisch of eerder een utopie? Alleszins: een doel dat we ons in 2016 stelde voor 2020.

Maar wat betekent dat dan juist? Land van de Fair Trade zijn. Dat wij Belgen…

 • met z’n allen kiezen voor fair trade;
 • willen gaan voor een rechtvaardig handelssysteem;
 • de keuze voor fair trade niet meer dan logisch en evident vinden;
 • fair trade kopen, eten, proeven, ademen, ruiken, dromen….;

Kortom: dat de keuze voor fair trade in ons Belgisch DNA zit. Want als we ons er allemaal samen achter scharen, kunnen wij hier in België echt een verschil maken voor de producenten in het Zuiden. Eerlijke, lekkere en kwalitatieve producten consumeren en daarmee producenten in het Zuiden echt betere levensomstandigheden bezorgen: een win-win. Dus roepen we alle Belgen op om mee te doen, op verschillende niveaus: individueel maar ook verenigingen, beleidsmakers, horeca, scholen … Alleen zo zetten we fair trade écht op de kaart in België!

Waar staan we vandaag, anno 2020?

Om de titel te verkrijgen, legden we onszelf een aantal doelstellingen op. Elk jaar, tijdens de Week van de Fair Trade, maken we de balans op.

Sommige doelstellingen hebben we behaald (groen), anderen zijn work in progress (oranje). Onder het taartdiagram vind je tekst en uitleg bij elke doelstelling. Komen we weer een stapje dichter tijdens deze Week van de Fair Trade? 

Een overzicht

 • heeft 95% van de Belgen al over fair trade gehoord
  De bekendheid van fair trade gaat lichtjes achteruit. In 2018 had 90% van de Belgen al over fair trade gehoord, in 2020 86% van de Belgen (1) 
 • koopt elke Belg jaarlijks gemiddeld voor 15 euro aan fairtradeproducten
  In 2019 consumeerde de Belg gemiddeld voor € 20,36 aan eerlijke producten. een hele mooi stijging en de doelstelling van €15 ruimschoots behaald (2)! 
 • bieden alle grote Belgische supermarktketens fair trade aan​        
  Deze doelstelling werd al van in het begin behaald. Delhaize, Carrefour, Colruyt, Aldi en Lidl hebben allemaal eerlijke producten in de rekken. In mei kondigde Fairtrade Belgium aan dat ondertussen 1 op 4 bananen in de Belgische rekken Fairtradegecertificeerd was.
 • is 51% van de Belgische gemeenten een FairTradeGemeente
  FairTradeGemeenten zijn gemeenten die zich geëngageerd hebben om aan 6 criteria rond fair trade, duurzaamheid en lokale consumptie te voldoen.  De teller staat vandaag op 43% van alle Belgische gemeenten. (3)   
 • is meer dan de helft van de Belgische provincies een FairTradeProvincie
  Sinds september 2018, toen Provincie Luxemburg als eerste Franstalige provincie de titel FairtradeProvincie behaalde staat de teller op 5 of de helft van alle Belgische provincies, samen met West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant.  
 • consumeert 80% van de parlementen/ministeries op federaal, regionaal en gemeenschapsniveau minstens 2 fairtradeproducten
  We willen onze politici oproepen om aandacht te hebben voor fair trade in hun beleid. En hoe beter beginnen dan er zelf voor te kiezen op de werkvloer? We vragen alle parlementen en ministeries om de koffie op de werkvloer te vervangen door fairtradekoffie en om nog minstens een ander eerlijk product aan te bieden. Vanuit het federaal parlement kwam er in 2017 steun: een resolutie die de promotie van fair trade en de campagne ‘Maak van België het Land van de Fair Trade’ ondersteunt, werd op .goedgekeurd 
 • wordt fair trade jaarlijks 600 keer in de pers vermeld
  Belangrijk, want fair trade evolueert voortdurend: nieuwe producten, nieuwe sectoren, nieuwe spelers op de markt… We willen de Belgen informeren zodat ze heel bewust kunnen kiezen uit het rijke aanbod aan fairtradeproducten. Reeds in 2017 werd de doelstelling gehaald met 887 vermeldingen in de Belgische pers.

Ook in regio Brussel-hoofdstad beweegt er wat: 9 van de 19 Brusselse gemeenten zijn FairTradeGemeenten, een aantal zijn op weg om de titel te behalen. Wordt Brussel-hoofdstad in 2020 een FairTradeRegio? Ontdek hier de criteria!

Bronnen

 1. Barometer Belgen en fair trade 2020, uitgevoerd door Incidence in opdracht van TDC – augustus 2020 (wordt volledig gepubliceerd op 1 oktober 2020)

 2. Berekening TDC, gebaseerd op cijfers Fairtrade Belgium, Oxfam-Magasins du monde, Oxfam-Wereldwinkels en andere fairtradeorganisaties.

 3. Cijfers van FairTradeGemeenten en Communes du commerce équitable

Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in jouw buurt.

Instagram #weekvandefairtrade