Belgen kunnen nog beter qua Fairtrade-consumptie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Afgelopen mei kondigde Fairtrade Belgium een historische groei van Fairtrade gelabelde producten in ons land aan: + 41% in 2019. Dit uitstekende resultaat brengt het gemiddelde verbruik van Fairtrade-producten in België op 19,2 euro per persoon per jaar. Maar als je dit gemiddelde vergelijkt met de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van Fairtrade-producten in verschillende andere Europese landen, ziet het plaatje er helemaal anders uit.

Afgelopen mei kondigde Fairtrade Belgium een historische groei van Fairtrade gelabelde producten in ons land aan:  + 41% in 2019. Dit uitstekende resultaat brengt het gemiddelde verbruik van Fairtrade-producten in België op 19,2 euro per persoon per jaar. Maar als je dit gemiddelde vergelijkt met de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van Fairtrade-producten in verschillende andere Europese landen, ziet het plaatje er helemaal anders uit.

De Belgen doen het zeker beter dan de Italianen (5,3 euro) en de Fransen (13,45 euro), maar veel minder goed dan de Duitsers (24,55 euro), Luxemburgers (35,60 euro), Oostenrijkers (39,44 euro), en Zweden (40,89 euro). En wat te denken van de Finnen (54,76 euro), de Ieren (79,55 euro) of de absolute kampioenen, de Zwitsers met 85,44 euro per hoofd van de bevolking?

Ook al wordt bij de vergelijking idealiter rekening gehouden met verschillen in de kosten voor levensonderhoud (die liggen bijvoorbeeld hoger in Zwitserland dan in België), toch blijkt dat we onze inspanningen moeten verhogen om van België echt een ‘Land van de Fair Trade’ te maken. De Week van de Fair Trade, die doorgaat van 7 tot 17 oktober, is een ideale gelegenheid om de eerlijke handel te promoten.

Minister Kitir steunt fair trade!
Tijdens de Week van de Fair Trade 2020 kwam minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir op bezoek in de kantoren van...
Fair trade maakt samenleving socialer en ecologischer & Belg kiest...
Nooit eerder gaven de Belgen zoveel uit aan fair trade. De meerderheid van de Belgen vindt dat we anders zullen...
Laat de wereld anders draaien
De Week van de Fair Trade start dit jaar op 7 oktober. Zoals elk jaar zetten we fair trade 10...
Fair fashion en de uitdagingen na Covid-19
De laatste jaren zijn fair fashion en slow fashion duidelijk in opmars. Eerlijker, ecologischer en ook bewuster kleding kopen –...
Europa gaat voor wetgeving MVO, Belgische ondernemingen willen nationaal initiatief
Tegen 2021 wil de EU een wettelijk kader lanceren voor due diligence (zorgplicht) voor bedrijven. In een debat rond MVO...

Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in jouw buurt.