Lokale events Week van de Fair Trade 2021

1 oktober 2021In Algemeen, Nieuws

De Week van de Fair Trade laat Belgen laten kennismaken met fair trade, ook in hun buurt! Ontdek hier het programma tussen 6 en 16 oktober.

Om verenigingen, vzw’s, (FairTrade)Gemeenten… uit te dagen om een origineel fairtradeproject te bedenken lanceert het Trade for Development Centre van Enabel een projectwedstrijd. 44 projecten werden geselecteerd, wat een mooie mix oplevert van workshops, festivals, faire wandelingen, games… voor jong én oud, in heel België.

We stellen ze hieronder graag aan je voor, samen met alle andere (lokale) events die doorgaan tijdens de Week van de Fair Trade.

Afspraak op 6 oktober?

Antwerpen

M-Fair – 10/10

M-fair is een jaarlijks festival rond duurzame mode in Mechelen met debatten en panelgesprekken, workshops en een duurzame modemarkt. M-Fair is ondertussen al een vaste waarde in de Week van de Fair Trade met een jaarlijks bereik van 2000 mensen. In deze editie die doorgaat op 10 oktober is er naast een markt voor fairtradewinkels en -merken ook een makersmarkt. Er staat eveneens een panelgesprek gepland tussen textielondernemers uit Noord en Zuid. (Met steun van TDC)

Geel gaat voor (h)eerlijke koffie

Stad Geel organiseert een fairtrade-barristaworkshop voor de verantwoordelijken aankoop van jeugd-, migranten-, senioren- en vrijwilligersverenigingen van de stad. Ze beogen een multiplicatoreffect waarbij voor eerlijke koffie wordt gekozen in de hele organisatie, zowel in de dagelijkse werking als bij evenementen. Daarnaast plant stad Geel een ontmoeting tussen regionale koffiebranderijen en een fair trade koffie producent uit de Kivustreek. (Met steun van TDC)

Retie kook fair – 9/10

Samen met de Schakel Retie (organisatie die werkt rond kansarmoede) wordt een fairtradebuffet georganiseerd voor de inwoners van Retie op 9 oktober. De gerechten worden gemaakt door mensen thuis die zich hiervoor kunnen inschrijven. De mensen van de Schakel zijn van in het begin bij het project betrokken: samen met de trekkersgroep stellen ze de lijst met ingrediënten samen, doen ze inkopen en verdelen ze de producten bij de mensen thuis. Op de dag van het buffet wordt uitleg gegeven bij alle eerlijke producten die in de gerechten verwerkt zitten. (Met steun van TDC)

Wall of Fair – 16 en 17/10

BorGerHub in Borgerhout is een laboratorium waar kunstenaars, startende ondernemers en creatieve duizendpoten terecht kunnen om ideeën uit te werken. Tijdens de Week van de Fair Trade maakt Blooom vzw er een Wall of Fair, een visuele installatie waar producenten van duurzaam textiel, kleding, decoratie en andere eerlijke of handgemaakte producten zich kunnen voorstellen. Tijdens het weekend organiseren ze een markt waar de makers hun producten kunnen voorstellen en tips en ervaringen kunnen uitwisselen met de startende ondernemers. Marokkaanse dames uit de buurt komen er workshops henna en theeglazen schilderen geven aan kinderen. (Met steun van TDC)

Sensibiliseringsmoment en Kookworkshop 'lokaal Mondiaal'

De gemeente Willebroek heeft een partnerschap met de landen Nicaragua en Burundi. Dit willen ze binnen dit project extra in de verf zetten met workshops waarin typisch gerechten worden gemaakt met fairtradeproducten uit een van deze landen. Idealiter wordt de gerechten gemaakt door inwoners die afkomstig zijn uit één van beide landen en ondertussen in Willebroek (of de nabije omgeving) wonen. Tijdens de workshops worden video’s getoond van producenten uit Burundi maar ook een Belgische producent die een plukboerderij heeft. Beiden leggen uit wat fair trade voor hen betekent. (Met steun van TDC)

Limburg

Fair Trade Fest Event Genk – 17/10

2021 is een feestjaar voor stad Genk: 15 jaar FairTradeStad en de Oxfam-Wereldwinkel blaast 50 kaarsjes uit. Dit wordt gevierd met een ruime waaier aan informatieve en sensibiliserende fair tradeactiviteiten voor verschillende doelgroepen: onder meer een workshops slam poetry in het kader van Wereldmeisjesdag of koffiedras lezen met fair trade koffie, een fair trade brunch, een lezing of een bezoek aan LaBiomista. Meer info. (Met steun van TDC)

Universiteit Hasselt – 7/10

Ontbijt – 8.30 – 8.30
Campus Diepenbeek
De Week van de Fair Trade in UHasselt start met duurzame koffie/thee en zoetigheden van de Oxvan. Gratis voor jou, maar UHasselt betaalde een eerlijke prijs aan Oxfam en Bakkersdochter.
Officiële opening Fair Trade Charter – 9.00
Campus Diepenbeek
Rector Bernard Vanheusden zal het Fair Trade Charter ondertekenen. Door dit te doen engageert UHasselt zich ertoe de basiswaarden van de fairtradebeweging te ondersteunen.
Picknick Lunch – 12.00 – 1.00
Campus Diepenbeek
De lunch is gratis, maar je moet ervoor inschrijven.

Oost-Vlaanderen

Chocoleti, het verhaal achter chocolade – 10/10

Kruibeke organiseert een vertel- en workshopnamiddag rond eerlijke chocolade voor 11 tot 13-jarigen. ‘Chocoleti, het verhaal achter chocolade’ is een verhaal over een ontmoeting tussen een Belgische jongen en een jongen uit Mali die mee op de cacaovelden moet werken, uitgewerkt en gebracht door professionele verhalenvertellers. Het verhaal is de rode draad doorheen de dag en wordt afgewisseld met 3 workshops (kookworkshop, fairtraderap en djembe). (Met steun van TDC)

Mobiele koffiekar – 10/10

Stad Gent lanceert een mobiele koffiekar die tijdens de Week van de Fair Trade verschillende locaties aandoet om er een fairtradekoffie te schenken met een babbel. Van 6 tot 16 oktober wordt die specifiek ingezet voor promo op verschillende interessante locaties (vb. campussen hogeschool). De mobiele koffiekar kadert binnen een groter tewerkstellingsproject van stad Gent waarbij langdurig werklozen volledig worden opgeleid tot barrista in een 10-tal Gentse koffiehuizen. (Met steun van TDC)

Kick-off Fairtrade in Lokeren – 8/10

Speel de SDG escaperoom mee met Jeugddienst Globelink in FairtradeStad Lokeren.
Meer info en inschrijven.

Vlaams-Brabant

De cocon doorbreken

Begijnendijk wil een uitwisseling tot stand brengen tussen mensen in armoede en fairtradeproducenten. Een eerste stap is om met kansengroepen en ouderen op bezoek te gaan bij de lokale Oxfam-wereldwinkel. Daarna wordt er samen met inwoners van Begijnendijk letterlijk een verhaal geborduurd rond eerlijke handel en de verbinding met armoede hier. Op hetzelfde moment wordt met een Afrikaanse coöperatie ook een borduurwerk uitgewerkt. Beide worden voorgesteld tijdens de Week van de Fair Trade. (Met steun van TDC)

De kastrol on tour – o.a. 9/10

De Kastrol on Tour van FairTradeTrekkersgroep Halle is een mobiele keuken waarin tijdens de Week van de Fair Trade uiteenlopende doelgroepen worden samengezet om samen te koken. De doelgroepen zijn anderstalige nieuwkomers, senioren, mensen in armoede, buurtbewoners, vluchtelingen, handelaars… Ze doen samen inkopen, maken kennis met de producten en met mekaar. Ook de passanten en/of omwonenden zullen kunnen genieten van hun kookkunsten en op die manier ook kennismaken met en geïnformeerd worden over fairtrade en lokale duurzame producten. (Met steun van TDC)

Fairmmm gevlogd

In Ternat worden eerlijke bananen en Belgisch fruit (van de lokale fruitboer) tijdens de Week van de Fair Trade uitgedeeld aan stations en scholen. Het fruit wordt gelasered met een QR-code. Als je die scant, kom je terecht op website met filmpjes en info over fair trade. Jongeren worden uitgedaagd om een TikTokfilmpje te maken rond fair trade. De filmpjes komen ook online te staan er en kan op gestemd worden. (Met steun van TDC)

Nacht van de Fair Trade – 9/10

In Leuven kan je dit jaar opnieuw terecht voor de Nacht van de Fair Trade. Op het programma:

  • Boekvoorstelling Els Hertogen, auteur ‘Van liefdadig naar rechtvaardig. 11 stemmen over de toekomst van internationale solidariteit’.
  • Debat Els Hertogen (algemeen directeur 11.11.11), Eva Smets (algemeen directeur Oxfam België), Meryame Kitir (minister van Ontwikkelingssamenwerking Koninkrijk België) en Zuidpartners Oxfam-Wereldwinkels en WSM.
  • Auteursgesprek Ayesha Harruna Attah, auteur ‘Het diepe blauw’ (ENG/FRA).
  • Nabeschouwing Lies Corneillie (schepen van mondiaal beleid Stad Leuven).
  • Muzikale intermezzo’s Las Lloranas.
  • Spoken Word Lisette Ma Neza.
  • Receptie en afterparty met DJ Radio Mukambu.

Meer info en tickets bestellen.

Food.Film.Fest Herent – 6/10

Film ‘Food for Change’ van documentairemaker Benoit Bringer, gevolgd door debat met Herentse voedselmakers en lokale initiatieven die werk willen maken van een eerlijk voedselsysteem waarin boeren krijgen waar ze recht op hebben, de natuur niet vernietigd wordt en mensen gezond kunnen eten. Meer info.

Fair Festival – 10/10

Heel de wereld in Dilbeek voor een dag. Met workshops, wereldkeuken, kortfilms en muziek. Het Fair Festival is een gezellig gratis festival met activiteiten voor het hele gezin. Meer info: gemeenschap@dilbeek.be.

West-Vlaanderen

Fair Trade Geocache – 6-16/10

Stad Brugge maakt een geocache route voor op je smartphone. De verschillende tips zullen op een leuke en speelse manier mensen laten kennismaken met eerlijke en lokale producten in Brugge. Dit kan gaan rond fair trade chocolade ( Sjokla), eerlijk goud (bv in elektronica), schone kleren, de fair trade link met hun partnerstad Ebolowa in Kameroen, handmade in Brugge, lokale boeren, principes van eerlijke handel en nog veel meer. Tijdens de Week van de Fair Trade wordt de geocache app gelanceerd. Er wordt extra ingezet op het bereiken van maatschappelijk kwetsbare groepen. (Met steun van TDC)

COSH! Fair Fashion Walk – 9&13/10

COSH! neemt je mee op een tour doorheen Brugge langs verschillende adresjes waar je fair fashion kan vinden. Woensdag 13 oktober is er een speciale editie voor studenten. Meer info.

De Faire Kinderwereld II

BSCJ organiseert een tweede editie van de Fair Kinderwereld. Om het meer coronaproof te maken zijn de spelen en workshops rond fair trade voor kinderen van 6 tot 12 en voor jongeren van 12 tot 18 gespreid over een hele week. Op het programma: een workshop fair fashion (oude T-shirts pimpen), een fairtradelied maken, een fairtradezoektocht en escape room, een belevenistunnel…). Er wordt speciale aandacht aan besteed om kansarme kinderen en kinderen uit OKAN-klassen te laten deelnemen. (Met steun van TDC)

Green book – lancering 8/10

In Kortrijk wordt een gids met stadsplan gemaakt waarop alle duurzame horeca- en handelszaken vermeld staan. De focus ligt op fair trade en korte keten, maar het gaat evengoed om bedrijven die inzetten op deeleconomie. Tijdens de Week van de Fair Trade wordt het parcours langs de deelnemende handelszaken feestelijk gelanceerd met onder andere straattheater, graffiti, muziek… Op een centrale plek in de stad wordt er een sensibiliserende trekpleister voorzien waar vooral aandacht wordt besteed aan Fair Trade met een link naar het Zuiden (huidig idee: glazen huis). (Met steun van TDC)

Hoe kan Kortrijk een (h)eerlijke stad zijn? – 15/10

"FAIRINCLUSIEF" Samen voor een faire en inclusieve stad – 2/10

Duinhelm vzw is een begleidingscentrum voor personen met een – vooral verstandelijke – beperking in Gistel. De mensen die Duinhelm vzw begeleidt volgen workshops bij Oxfam en werken samen met hen een fairtradewandeling uit. Per stopplaats is er een fairtradeopdracht en/of -proevertjes. Bij de zoekopdrachten kan je een fair of zelfgemaakt geschenk door de cliënten van Duinhelm winnen. (Met steun van TDC)

Waregem goes bananas – 16-17/10

Stad Waregem werkte een heel project uit rond bananenproductie in Gatsibo, Rwanda (met wie ze een partnerschap hebben). Het gaat onder andere om een spel voor jongeren waardoor zij kunnen kennismaken met de producenten en het productieproces: het spel moet duidelijk maken dat lokale bananenboeren veel tegenslagen kennen en dus amper als winnende partij uit het proces komen. De waarheidsgetrouwe inhoud wordt geleverd door de producenten in Gatsibo die het leven van een bananenboer zullen documenteren met foto’s en filmpjes. (Met steun van TDC)

Interactieve wandeling voor jong en oud – 16/10

Zwevegem pakt uit met een interactieve fairtradewandeling voor jong en oud. Bij elke tussenstop zijn er kleine opdrachtjes zoals een quiz, spel, … rond fair trade. Via de kindergemeenteraard is er ook een internationale uitwisseling (Kindergemeenteraad goes international) met een school in Ghana. Ook vanuit deze hoek worden opdrachten toegevoegd om inwoners te laten kennismaken met het partnerschap. (Met steun van TDC)

Brussel / Bruxelles

World Café – CPCP

World Café is een bewustmakingsworkshop over eerlijke handel in het zuiden en het noorden. Tijdens de Week van de Fair Trade zal die aan ongeveer 15 groepen jongeren en volwassenen worden aangeboden. Centraal in de workshop staat een rollenspel: het in scène zetten van transacties op de koffiemarkt. Er kunnen 4 verschillende rollen worden opgenomen door de deelnemers: de onafhankelijke producent, de producenten in een fairtradecoöperatie, de handelaar en de consument. De workshops zijn vooral gericht op maatschappelijk kwetsbare groepen, bijvoorbeeld jongeren die de school vroegtijdig verlaten en volwassenen die steun ontvangen. (Met steun van TDC)

Ubuntu Fair Trade II: ETHICTABLE

De doelstelling van het project ‘Ubuntu Fair Trade’ is de Afro-Europese gemeenschap bewustmaken van eerlijke en duurzame handel en hen helpen om, in een dynamiek van commerciële uitwisseling en toenadering tot het Zuiden, de producten van het Afrikaanse grondgebied te ontdekken. Dit doen ze met een online kookworkshop.
Creative District (Met steun van TDC)

Week van de Fairtrade in Jette

  • Woensdag 13/10, 14.30u -17.30u: koffiebakfiets op Jette Met (Kardinaal Mercierplein).
  • Donderdag 14/10, 13-18u: smoothiebike in de hal van het gemeentehuis (Wemmelsesteenweg 100).

Meer info.

Klimaatmars Back To The Climate – 10/10

Afterwork / Faire Markt / Debat – 13/10 – Halles Saint-Géry

In heel België

Scholenactie

Door Oxfam-Wereldwinkels. Meer info en registreren.

De langste koffieklets

Door Oxfam-Wereldwinkels. Doe mee en registreer.

De Faire Kaart

Door Fairtrade Belgium. Lees meer.

Webinar Future of bananas and Fairtrade – 13/10

Info: Agrofair Benelux.

Les défis de l’alimentation durable – Lancement du reportage – 13/10 à 13h30

Meer info.

Henegouwen

La cuisine du Commerce Equitable

In samenwerking met de bewoners van centrum le Village zullen de leerlingen van de cateringafdeling van het College de la lys recepten ontwikkelen en gerechten bereiden met fairtrade-ingrediënten. Deze recepten worden verzameld in een boekje. Op een Fair Trade Fair, bedoeld voor leerlingen van basisscholen en het grote publiek, zal het boekje verspreid worden. (Met steun van TDC)

Coup de cœur au commerce équitable : consommer équitable c’est possible pour tous ! – 6/10 tot 16/10

Sud Radio creëert tijdens de Week van de Fair Trade interviews, kleine reportages en samenwerkingen met Belgische artiesten/spelers rond fair trade die ze uitzenden op de radio en delen via hun sociale media. (Met steun van TDC)

Pedagogisch café 'eerlijke mode' – 14/10

Het departement sociale wetenschappen van de HEH organiseert een pedagogisch café rond eerlijke mode. Ze pakken uit met een modeshow en een vernissage over het thema ‘eerlijke mode en de uitwassen van fast fashion’. Het pedagogisch café is het orgelpunt van enkele weken waarin studenten sociale wetenschappen en maatschappelijk werk samenwerken rond dit thema. (Met steun van TDC)

EquiFair – 9/10

Het project Equi’Fair start met een Oxfam-ontbijt voor de bezoekers van het Resto du Coeur in La Louvière, een wandelrally waar eerlijke voeding in the picture wordt gezet en eindigt met een markt met traditionele gerechten die door de bezoekers en plaatselijke producenten samen wordt bereid.
ASBL Les petits Paniers du Cœur, Resto du Cœur de La Louvière – (Met steun van TDC)

Equitablement Vôtre – van 29/09 tot 09/10

Fontaine l’Evèque zet fair trade in de kijker met een fairtradeontbijt, een workshop over voeding voor ouders en kinderen en een tentoonstelling ‘reis rond de wereld van de voedingsgewoonten’ in samenwerking met Vredeseilanden. (Met steun van TDC)

Tous pour le commerce équitable. Le commerce équitable, du Nord au Sud, même projet!

Doornik organiseert een hele week van activiteiten rond thema eerlijke handel waarbij scholen, het platform voor interculturaliteit, jeugdcentra en personen met een handicap worden betrokken. Op het programma staan ontbijten, filmvertoningen, culinaire en zintuiglijke bewustmakingsactiviteiten voor verschillende doelgroepen, een debat-café, bezoeken aan producenten en handelaars in de stad, enz.
La maison internationale de Tournai ASBL – (Met steun van TDC)

Les produits du commerce équitable pour toutes et tous !

Ath organiseert een Film-debat “le chocolat de la paix”, met onder andere Oxfam en Belvas, en een tentoonstelling over eerlijke handel. De ‘Soephut’ die in Ath regelmatig wordt georganiseerd zal tijdens de Week van de Fair Trade gehouden worden door mensen met een mentale beperking. Zij maken soep met eerlijke ingrediënten. (Met steun van TDC)

ça bouge pour le commerce équitable

De vereniging ça bouge en ville zal een campagne organiseren om fair trade op sociale media te promoten, door partnerschappen aan te gaan met steden in het Waalse Gewest die reeds Commune du commerce équitable zijn of die op weg zijn naar de titel. Zij zullen kookworkshops met fairtradeproducten organiseren, met deelnemers die begunstigden zijn van het OCMW of met bewoners van een home. Ze delen een videoverslag van de workshops en interviews met lokale fairtradeproducenten / consumenten, hier en in het Zuiden, via hun sociale media. (Met steun van TDC)

Balade gourmande Soignies, à pied, à table et équitable!

Woensdag 10 okt, 10h30 – Meer info.

Luik

Fair Trade markt

Van 12.00 tot 18.00 uur wordt op het Tivoliplein een Fair Trade-markt gehouden, met muziek animaties en een fair trade/lokale bar. Het evenement wordt afgesloten met de toekenning van de titel “Fair Trade gemeente” aan de stad Luik.

Festival Résistances Indigènes – 7/10 tot 15/10

Het Festival Résistances Indigènes is een festival met workshops en diverse activiteiten (oxfam escape game, voorstelling van producenten, ontbijt, concerten, …) voor een zeer divers publiek. De rode draad doorheen deze week vol activiteiten is de impact van consumptiekeuzes op gemeenschappen.
Identité Amérique Indienne ASBL – (Met steun van TDC)

Quand l’équitable devient éthique – Herve

Het gemeentebestuur van Herve organiseert in samenwerking met Café Liégeois en Chocolaterie Demaret een fairtradeontbijt door en voor de leerlingen van de lessen Frans voor anderstalige nieuwkomers en het personeel van het gemeentebestuur. Herve stelt ook educatief materiaal ter beschikking van jeugdbewegingen in de gemeente die bewustmakingsactiviteiten rond eerlijke handel willen organiseren. (Met steun van TDC)

Administration communale de Wanze Service environnement – 6/10 tot 16/10

Gemeentebestuur Wanze zet tijdens de Week van de Fair Trade Week in op verschillende activiteiten: een Thaise fairtradeproducente geeft een workshop manden maken voor deelnemers via het OCMW; een groententuindag voor de jongeren van het jeugdhuis met bewustmaking rond lokale fair trade en een tentoonstelling over fair trade in het gemeentehuis. (Met steun van TDC)

Week van de Fair Trade in Verviers – Amonsoli – 11/10 tot 16/10

Tijdens de Week van de Fair Trade organiseert Amonsoli een tentoonstelling van ambachtelijke en eerlijke producten, vooral uit Burkina Faso. Een conferentie moet de inwoners van Verviers laten kennismaken met fair trade, met bijzondere aandacht voor mensen die moeilijker te bereiken zijn. (Met steun van TDC)

Visé l’équitable – 11/10 tot 16/10

Zephyr geeft Frans aan anderstalige nieuwkomers. De vzw zal zijn studenten gedurende verschillende maanden bewuster maken van eerlijke handel met thematische workshops en uitstapjes naar lokale produceten. Samen met de studenten wordt een tentoonstelling en een bewustmakingsactie rond eerlijke handel uitgedacht die op de mark van Visé gegeven zal worden door de studenten zelf. De theatervoorstelling “Le Commerce équitable, c’est quoi cette arnaque” zal worden opgevoerd, gevolgd door een debat. (Met steun van TDC)

Waals-Brabant

Les Maisons des Jeunes équitables

MATM organiseert workshops voor 12 jeugdhuizen in Waals-Brabant over fair trade en de ongelijkheid tussen Noord en Zuid. Ze organiseren een kunstwedstrijd rond fair trade tussen de verschillende jeugdhuizen. De kunstwerken worden tentoongesteld tijdens de Week van de Fair Trade. Meer info.
Met steun van TDC

Semaine du commerce équitable à Rixensart – 17/10

De gemeente en het Cultureel Centrum van Rixensart willen een videoclip rond fair trade maken met de leerlingen van een lagere school. Ze organiseren voor de leerlingen bewustmakingsactiviteiten rond fair trade vooraf en bedenken samen de choreografie. Daarnaast organiseren ze eerlijke lunches, maaltijden, een mode-defilé en wandeling rond fair trade (lokaal en fair trade) met verschillende partners (FEDASIL, bibliotheek en Fair Trade Village). (Met steun van TDC)

Luxemburg

Le commerce équitable à portée de tous ! 6/10 tot 16/10

Drie dorpen Tenneville, Saint-Ode en Bertogne in Luxemburg slaan de handen in elkaar voor een gevuld fairtradeprogramma: de vertoning van een film ‘la vie d’une petit culotte’, een theaterstuk over fair trade, een Oxfam-escape game, een tentoonstelling over slow fashion… (Met steun van TDC)

Dis, Maman, c’est quoi notre plat traditionnel ?

De dienst ontwikkelingssamenwerking van Durbuy wil geïsoleerde vrouwen en moeders bewustmaken rond fair trade met het koken van een multiculturele maaltijd met eerlijke ingrediënten. (Met steun van TDC)

Les matinées gourmandes – 8, 9 et 10/10

Bastogne – meer info: info@bastogne-tourisme.be.

Namen

Soutien aux artisans bijoutiers du NIGER et sensibilisation du public au commerce équitable d’ici et d’ailleurs

La Spirale zal zijn publiek bewustmaken rond het thema eerlijke handel door te focussen op het Nigeriaans handwerk van zijn partner Aldatchi. Ze organiseren workshops rond plantaardig verven en activiteiten voor kinderen van nabijgelegen lagere scholen. (Met steun van TDC)

Création d’un reportage et de capsules vidéo

De Belgian Fair Trade Federation maakt reportages en videoclips over boeren en producenten in Noord en Zuid die fair trade aanbieden of nieuwe initiatieven opzetten om tot een meer duurzame voeding te komen. De video’s worden verspreid via sociale media. (Met steun van TDC)

Germin’Action – Sensibiliseringsacties – 2/10, 09/10, 16/10 in Bonneville