Week van de fair trade

Europa gaat voor wetgeving MVO, Belgische ondernemingen willen nationaal initiatief

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Tegen 2021 wil de EU een wettelijk kader lanceren voor due diligence (zorgplicht) voor bedrijven. In een debat rond MVO in de toeleveringsketens van bedrijven op 29 september verklaarde Europees Commissaris Didier Reynders dat hij hiervoor veel steun zag, ook vanuit de bedrijven zelf. Ondertussen gaan er ook in België stemmen op voor een nationaal wettelijk kader voor due diligence.

Nood aan wetgevend kader

In april kondigde Europees Commissaris Didier Reynders een wetgevingsinitiatief aan over due diligence op vlak van mensenrechten en milieu voor bedrijven in de EU voor 2021. Op een debat georganiseerd door het Trade for Development Centre en The Shift op 29 september rond ‘MVO in de toeleveringsketens’ ging hij hier dieper op in. Ook de voor- en nadelen van wetgeving en vrijwillige initiatieven werden er besproken.

Klik hier voor een verslag of om het volledige debat te (her)besluiteren

Brief voor wettelijke kader due diligence

Ondertussen gaan er ook in België stemmen op voor een nationaal wetgevend kader voor due diligence. Een brief gericht aan de nieuwe Belgische regering vraag hierom en werd reeds door 29 bedrijven, waaronder JBC, Mayerline, Neckerman…, ondertekend.

Lokale events Week van de Fair Trade 2021
De Week van de Fair Trade laat Belgen laten kennismaken met fair trade, ook in hun buurt! Ontdek hier het...
Persbericht: Week van de Fair Trade 2021
Belgen gaven vorig jaar ongeveer evenveel uit aan fair trade dan het jaar ervoor. We consumeerden in 2020 iets minder...
Fair trade en klimaat
8 op de 10 mensen in de wereld beschouwen de klimaatverandering als een grote bedreiging voor hun land. De impact...
Fair trade en milieu
De wereld in de greep is van een klimaat- en milieucrisis. Fair trade en aandacht voor het milieu hebben altijd...
Bewustmaking is een kunst
Rudy Goddin is een Franstalige acteur. Hij is ook artistiek directeur van het Potaufeu Théâtre in Luik. In zijn optredens...

Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in jouw buurt.

Instagram #weekvandefairtrade