Week van de fair trade

Belgen kunnen nog beter qua Fairtrade-consumptie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Afgelopen mei kondigde Fairtrade Belgium een historische groei van Fairtrade gelabelde producten in ons land aan: + 41% in 2019. Dit uitstekende resultaat brengt het gemiddelde verbruik van Fairtrade-producten in België op 19,2 euro per persoon per jaar. Maar als je dit gemiddelde vergelijkt met de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van Fairtrade-producten in verschillende andere Europese landen, ziet het plaatje er helemaal anders uit.

Afgelopen mei kondigde Fairtrade Belgium een historische groei van Fairtrade gelabelde producten in ons land aan:  + 41% in 2019. Dit uitstekende resultaat brengt het gemiddelde verbruik van Fairtrade-producten in België op 19,2 euro per persoon per jaar. Maar als je dit gemiddelde vergelijkt met de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking van Fairtrade-producten in verschillende andere Europese landen, ziet het plaatje er helemaal anders uit.

De Belgen doen het zeker beter dan de Italianen (5,3 euro) en de Fransen (13,45 euro), maar veel minder goed dan de Duitsers (24,55 euro), Luxemburgers (35,60 euro), Oostenrijkers (39,44 euro), en Zweden (40,89 euro). En wat te denken van de Finnen (54,76 euro), de Ieren (79,55 euro) of de absolute kampioenen, de Zwitsers met 85,44 euro per hoofd van de bevolking?

Ook al wordt bij de vergelijking idealiter rekening gehouden met verschillen in de kosten voor levensonderhoud (die liggen bijvoorbeeld hoger in Zwitserland dan in België), toch blijkt dat we onze inspanningen moeten verhogen om van België echt een ‘Land van de Fair Trade’ te maken. De Week van de Fair Trade, die doorgaat van 7 tot 17 oktober, is een ideale gelegenheid om de eerlijke handel te promoten.

Lokale events Week van de Fair Trade 2021
De Week van de Fair Trade laat Belgen laten kennismaken met fair trade, ook in hun buurt! Ontdek hier het...
Persbericht: Week van de Fair Trade 2021
Belgen gaven vorig jaar ongeveer evenveel uit aan fair trade dan het jaar ervoor. We consumeerden in 2020 iets minder...
Fair trade en klimaat
8 op de 10 mensen in de wereld beschouwen de klimaatverandering als een grote bedreiging voor hun land. De impact...
Fair trade en milieu
De wereld in de greep is van een klimaat- en milieucrisis. Fair trade en aandacht voor het milieu hebben altijd...
Bewustmaking is een kunst
Rudy Goddin is een Franstalige acteur. Hij is ook artistiek directeur van het Potaufeu Théâtre in Luik. In zijn optredens...

Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in jouw buurt.

Instagram #weekvandefairtrade